• fi
 • en
 • Helsinki Research Forum: Pääkaupunkiseudun keskeisten toimistomarkkinoiden vajaakäyttö lievässä laskussa – Leppävaaraan lisää toimistoneliöitä, Pasilassa toimistoneliöt vähenevät

  Helsinki Research Forum julkaisi päivitetyn arvion toimistokiinteistöjen vajaakäyttöasteista pääkaupunkiseudun keskeisillä toimistomarkkina-alueilla. Monella alueella vajaakäyttöasteet ovat loivassa laskussa. Toimistoneliöt ovat kasvaneet erityisesti Leppävaarassa ja vähentyneet Pasilassa.

  Helsinki Research Forum on tuottanut vuoden 2021 kolmannen neljänneksen lopussa päivitetyn arvion toimistokiinteistöjen vajaakäyttöasteista pääkaupunkiseudun keskeisillä toimistomarkkina-alueilla. Tarkastelun alla olevat toimistomarkkina-alueet kattavat noin puolet pääkaupunkiseudun toimistokannasta. Tarkastelualueella tyhjiä toimistoneliöitä on yhteensä noin 450 000 neliömetriä ja alueiden keskimääräinen vajaakäyttöaste on 12,8 prosenttia. Edellisellä kvartaalilla keskimääräinen vajaakäyttöaste oli 12,9 prosenttia. Loivaa laskua selittää toimistotilan vuokraaminen useilla alueilla sekä kohteiden remontoiminen tai purkaminen.

  Tilakannassa kvartaalin aikana merkittävimmät muutokset ovat Leppävaaran ja Pasilan alueilla: Leppävaarassa OOPS -toimistokohteen valmistuminen toi alueelle noin 20 000 uutta toimistoneliötä. Tämän myötä myös alueen neliömääräinen vajaakäyttö kasvoi hieman. Pasilassa taas toimistokanta väheni noin 24 000 neliön edestä; osa poistuneista kohteista peruskorjataan, osa taas puretaan asuntojen tieltä. Vallilassa vajaakäyttö laski yli 6000 m2 verran, erityisesti vahvan vuokraustoiminnan seurauksena.

  Research Forum raportoi ensimmäistä kertaa nettokäyttöönottoa aluetasolla. Tunnusluku kuvaa käytössä olevien toimistotilojen määrän muutosta kvartaalin aikana. Luvussa on huomioitu, paljonko tyhjää tilaa on saatu vuokrattua sekä kvartaalin aikana valmistuneet uudiskohteet tai merkittävät peruskorjaukset kohteiden vuokrattujen tilojen osalta. Luonnollisesti näiden kohteiden vuokraamattomat tilat on lisätty vajaakäyttölukuun.

  Helsinki Research Forumin tuottama tieto julkaistaan osamarkkinatasolla RAKLIn nettisivuilla. Kohdekohtaiset tiedot toimistotilakannasta toimitetaan pyydettäessä. Tiedustelut sähköpostilla osoitteeseen miika.kotaniemi(at)rakli.fi.

  Helsinki Research Forum on kiinteistöalan asiantuntijayritysten tutkimusfoorumi, jonka tavoitteena on parantaa Helsingin toimistomarkkinoista julkaistavan tiedon laatua ja läpinäkyvyyttä. Yhteistyössä ovat mukana tällä hetkellä CBRE, JLL, Cushman & Wakefield ja KTI Kiinteistötieto. RAKLI toimii Research Forumin kumppanina ja tarjoaa tekniset puitteet toiminnalle.

  17.1.2021 Tiedotetta korjattu. Kiinteistöjen tiedot tarkentuneet. Toimistoneliöiden määrää, tyhjillään olevien neliöiden määrää ja vajaakäyttöastetta korjattu.