• fi
 • en
 • Helsinki Research Forum: Pääkaupunkiseudun toimistotilojen vajaakäyttö lievässä laskussa

  Helsinki Research Forum päivitti pääkaupunkiseudun keskeisten toimistoalueiden vajaakäyttöasteen sekä tarkastelussa olevan toimistokannan. Kesäkuun 2022 lopussa tyhjää toimistotilaa oli noin 480 000 neliömetriä.

  Helsinki Research Forum on julkaissut arvionsa pääkaupunkiseudun keskeisten toimistoalueiden vajaakäyttöasteista. Alueilla oli kesäkuun 2022 lopulla 479 605 neliömetriä tyhjillään, keskimääräinen vajaakäyttöaste oli noin 11,5 prosenttia. Tilakanta kvartaalin lopussa oli noin 4,18 miljoonaa neliömetriä. Vajaakäyttöaste laski 0,6 prosenttiyksikköä edellisestä kvartaalista.

  Merkittävimmät laskut vajaakäyttöasteissa nähtiin Aviapoliksessa ja Pitäjänmäessä. Aviapoliksessa vajaakäyttö laski lähes kolme prosenttiyksikköä ja Pitäjänmäessä 2,6. Nettokäyttöönotto oli vahvinta Ydinkeskustan alueella (CBD), 14 737 m2, jossa vuokraustoiminta oli tuloksellista ja lisäksi yksi merkittävä kohde otettiin käyttöön rakennustöiden valmistuttua.

  Suurin vajaakäyttöasteen nousu oli Sörnäisissä, missä vajaakäyttöaste nousi 2,3 prosenttiyksikköä. Vajaakäyttöasteen nousua selittää markkinasta peruskorjauksen alkamisen myötä poistunut kohde sekä muutama isompi tyhjentynyt toimistotila.

  Kesäkuun päivityksen yhteydessä Helsinki Research Forumin aiempien (vajaakäyttö)tutkimusten tuloksia päivitettiin sekä vajaakäyttö- että tilakantatietojen osalta. Päivitetyt historiatiedot julkaistaan tämän tiedotteen yhteydessä.

  Helsinki Research Forumin tuottama tieto julkaistaan osamarkkinatasolla Raklin verkkosivuilla. Kohdekohtaiset tiedot toimistotilakannasta toimitetaan pyydettäessä. Tiedustelut sähköpostilla osoitteeseen miika.kotaniemi(at)rakli.fi.

  Helsinki Research Forum on kiinteistöalan asiantuntijayritysten tutkimusfoorumi, jonka tavoitteena on parantaa Helsingin toimistomarkkinoista julkaistavan tiedon laatua ja läpinäkyvyyttä. Yhteistyössä ovat mukana tällä hetkellä CBRE, JLL, Cushman & Wakefield, Colliers ja KTI Kiinteistötieto. Rakli toimii Research Forumin kumppanina ja tarjoaa tekniset puitteet toiminnalle.

  Q2 2022