• fi
 • en
 • Kaupungistuminen jatkuu koronasta huolimatta – kaupunkipolitiikkaa on terävöitettävä kriisin voittamiseksi

  31.03.2021

  Vaikka kaupungistuminen jatkuu, suuret kaupungit ovat pandemian aiheuttaman globaalin shokin polttopisteessä. Kriisistä ulospääsy vaatii nopeita kaupunkipoliittisia toimia. Kaupunkien tulee nousta ilmastonmuutoksen torjunnan suunnannäyttäjiksi, panostaa rakennuskannan kiertotalouden joustavuuteen ja torjua asuinalueiden polarisaatiota. Kaupunkien roolia innovaatiovetoisen talouskasvun vetureina on voimistettava. 

  Tuore Kaupunkipolitiikan koronalääkkeet -raportti kertoo, millaista kaupunkipolitiikkaa Suomessa tarvitaan koronasta elpymiseen. Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n ja kumppaniensa RAKLIn, Hypon, Kuntaliiton ja Kuntarahoituksen toimittama julkaisu analysoi, millaisia jälkiä koronavuosi jätti Suomen kaupunkikehitykseen, miltä kaupunkien kehityksen erilaiset skenaariot näyttävät vuoteen 2035 ja millaisia toimenpiteitä pandemiakriisistä selviytyminen vaatii kaupungeilta. Menestyäkseen Suomi tarvitsee jatkossakin vetovoimaisia kaupunkeja kehityksen vetureiksi.

  – Uuden kaupunkipolitiikan keskiössä ovat kansalaiset ja yritykset. Kaupunkien ja valtiovallan tehtävänä on mahdollistaa, ohjata ja sopivasti resursoida. Koronapandemian jälkihoito tarkoittaa loikkaa sääntöviidakosta mahdollistamiseen, toteaa johtava asiantuntija Veera Mustonen MDI:stä.

  Asiantuntijaryhmä esittää kaupunkipolitiikkaa terävöittämään neljä teesiä:

  1. Kaupungit ilmastonmuutoksen torjunnan suunnannäyttäjiksi.
  2. Rakennuskannan käyttöön lisää joustavuutta.
  3. Asuinalueiden polarisaatio on estettävä.
  4. Suurten kaupunkien tehtävänä on toimia kansainvälisesti vetovoimaisina innovatiivisen yritystoiminnan kasvualustoina.

  Kaupunkien omien toimien lisäksi toiveet yhä laadukkaammista elinympäristöistä ja omaleimaisista kaupunginosista edellyttävät kuitenkin myös yritysten ja kansalaisyhteiskunnan laajaa osallistumista kehittämiseen.

  Raportin julkaisutilaisuudessa kaupunkien tulevaisuudesta keskustelivat kolmen suurimman kaupungin pormestariehdokkaat, Helsingin Anni Sinnemäki, Turun Minna Arve ja Tampereen Lauri Lyly. Katso julkaisutilaisuuden tallenne täältä.

  Tutustu raporttiin

  Kaupunkipolitiikan koronalääkkeet