• fi
 • en
 • Green homes: Kestävän liikunnan vaihtoehdot arkimatkojen kulmakiveksi

  Oletko miettinyt sitä, miten me valitsemme päivittäin eri kulkutapojen välillä kotoa lähtiessämme? Monet meistä taittavat arkimatkansa tottumusten ohjaamana ilman sen suurempaa suunnittelua. Syyskuussa vuosittain vietettävä Euroopan liikkujan viikko tarjoaa oivan hetken pysähtyä miettimään omia arkisia liikkumisvalintoja sekä mahdollisuuden löytää uusia tapoja niiden toteuttamiseen.

  Suunnittelemalla omaa liikkumistasi ja valitsemalla kestäviä tapoja liikkua voit säästää aikaa, rahaa, ympäristöä sekä kohentaa terveyttäsi. Kestäviä liikuntamuotoja ovat erityisesti joukkoliikenne, kävely ja pyöräily, ja ne ovat ympäristön ja yhteiskunnan kannalta otollisia kulkutapoja.

  Jos kotoa lähdettyäsi valitset joukkoliikenteen henkilöauton sijasta, säästyt niin parkkipaikan etsimiseltä kuin huonon ajokelin stressaamiselta. Joukkoliikenne on myös energiatehokkaampi vaihtoehto mitä yksityisautoilu. Samalla joukkoliikenteen pysäkille käveleminen voi kohottaa kuntoasi, sillä joukkoliikenteen käyttäjä ottaa noin 2000 askelta enemmän vuorokaudessa kuin autoilija. Lisäksi sinun ei tarvitse huolehtia ajamisesta vaan matkustajana voit hyödyntää matka-ajan lukemalla, lepäämällä tai vain nauttimalla maisemista.

  Kävely ja pyöräily ovat lyhyillä matkoilla kätevin tapa liikkua. Erityisesti ruuhkaisissa kaupunkikeskustoissa pyöräily ja kävely voivat olla nopein kulkutapa paikasta toiseen, ja ne ovat päästöttömiä vaihtoehtoja autoliikenteelle. Molemmat ovat erinomaista hyötyliikuntaa ja jo 30 minuuttia päivittäistä kävelyä tai pyöräilyä täyttää reippaan liikunnan terveysliikuntasuosituksen viikossa.

  Omalla autolla liikkuessa kimppakyydit ovat taas hyvä keino vähentää polttoaineen kulutusta ja saada säästöjä. Lisäksi arkimatkojen ketjuttaminen kannattaa. Esimerkiksi töiden jälkeen siirtyminen suoraan kuntosalille ja sieltä kaupan kautta kotiin säästää niin aikaasi kuin vähentää ajokilometrejä ja päästöjä.

  Euroopan liikkujan viikkoa vietetään vuosittain syyskuussa, 16.–22.9. Viikolla kannustetaan ihmisiä pohtimaan omia, arkisia liikkumisvalintoja ja niiden vaikutuksia ympäristöön, yhteiskuntaan ja terveyteen.

  Lähteet:
  https://www.motiva.fi/ratkaisut/kestava_liikenne_ja_liikkuminen
  https://www.motiva.fi/ratkaisut/kestava_liikenne_ja_liikkuminen/kuluttajat/joukkoliikenne
  https://www.motiva.fi/ratkaisut/kestava_liikenne_ja_liikkuminen/kuluttajat/pyoraily
  https://www.motiva.fi/ratkaisut/kestava_liikenne_ja_liikkuminen/kuluttajat/kavely 

  Green homes -vastuullisuustoiminnassa on mukana seitsemän ammattimaista vuokranantajaa. Toiminnassa sitoudutaan tarjoamaan ympäristöystävällistä vuokra-asumista, jossa vuokralainen saa säännöllisesti tietoa asumisesta aiheutuvista ilmastopäästöistä. Green homes -vuokranantajat ovat sitoutuneet siirtymän päästöttömään käytönaikaisen energiaan vuoteen 2030 mennessä sekä on mukana vuokra-asuntoyhteisöjen energiatehokkuussopimuksessa. Green homes -koteja on yhteensä 25 000 ympäri Suomen. Lisätietoa >