• fi
 • en
 • LCI-päiviltä konkretiaa ja kannustusta Leanin jalkauttamiseksi käytäntöön

  17.05.2018

  Lean Construction Instituten jokavuotinen seminaari laajeni tänä vuonna kolmipäiväiseksi tapahtumaksi, joka kokosi yli 200 alan ammattilaista saman katon alle. Ensimmäistä kertaa näin laajana toteutettu LCI-päivät alkoivat valmennuspäivällä ja jatkuivat kaksipäiväisellä seminaarilla.

  Seminaaripäivät avasi RAKLIn Jyrki Laurikainen, joka toimii myös LCI Finlandin puheenjohtajana. ”Olen ylpeä siitä, mitä suomalainen Lean-porukka on saanut jo tähän mennessä aikaiseksi. On kuitenkin aika ottaa vielä askelia eteenpäin, sillä Lean-filosofia otetaan käyttöön koko alalla, ei vain yksittäisten ihmisten toimesta. Tässä meillä riittää vielä työnsarkaa”, Laurikainen kannusti.

  Muutos lähtee pienistä asioista

  Seminaarin keynote puhujana toimi Honsha Associaten Sammy Obara, jolla on pitkä historia Lean-menetelmän parissa. Obaran mukaan kaiken keskiössä on johtaminen eikä työkalut, kuten usein ajatellaan. Toyotalla kannustamisensa hankkinut ja sinne Lean-ajattelua tuonut Obara peräänkuulutti erityisesti harjoittelun merkitystä. ”Meidän pitää kysyä itseltämme mikä on tavoitetilamme, mikä se on nyt ja mitä voimme tehdä asialle. Ja sen jälkeen tehdä se 10 000 kertaa, Obara evästi.

  Obaran mukaan muutos lähtee pienistä asioista. ”Miksi yrityksen pitäisi hukata esimerkiksi sekunti jonkun asian takia, joka voitaisiin hoitaa kuntoon pienellä muutoksella”, Obara haastoi kuulijakuntaa. Juuri hukan vähentäminen on yksi keskeisiä Lean-periaatteita, jonka merkityksen tärkeyttä Obara korosti puheenvuorossaan.

  Miksi Lean sitten epäonnistuu? Obaran mukaan ongelmiin ei tartuta oikealla tavalla. ”Ongelmia havaittaessa pitäisi miettiä, ovatko ne sellaisia, jotka toistuvat päivästä, viikosta tai kuukaudesta toiseen ja onko niiden ratkaisemiksi tehty oikeita toimenpiteitä. Sen jälkeen pitää pureutua itse ongelman ytimeen eli onko kyse esimerkiksi tavoista ja voisiko toimintatapaa muuttamalla säästää esimerkiksi sen sekunnin”, Obara sanoi.

  Uskalla tehdä toisin

  Myös Sharon Banks Highways England yrityksestä, korosti johtamisen olevan avain Leanin jalkauttamisessa organisaatioon. ”Ihmiset helposti piilottelevat ongelmia, mutta johtajien pitää kannustaa alaisia ottamaan puheeksi havaitut ongelmat, sillä vain näin toimimalla niihin voidaan puuttua”, muistutti Banks.
  Ihmisiä pitäisi kannustaa myös tekemään asioita toisin kuin on totuttu, ja tässä keskeistä on juuri johtaminen. ”Rakentaminen ei ole muuttunut valtavasti vuosien aikana, ja alalla vieläkin uskotaan, ettei sen tarvitse muuttua. Taidot, joita tarvitaan tulevaisuudessa, ovat erilaisia kuin nyt. Tästä syystä onkin tärkeää miettiä, miten jatkossa saavutamme tavoitteet, kun maailma ympärillä on muuttunut”, muistutti Banks.

  Jo nyt uudet teknologiat ja ilmiöt, kuten koneoppiminen, VR, 3D printtaus ja älykkäät kaupungit mahdollistavat uusia tapoja rakentamisessa. ”On haastettava koko ajan nykyinen tilanne ja kysyttävä itseltä, teemmekö asioita oikein. Kaiken takana on oltava lisäarvon tuottaminen asiakkaalle, ja millä tavoin se toteutuu parhaalla