• fi
 • en
 • Miten kaavoitus voi tukea kestävää kaupunkikehitystä?

  07.05.2019

  Kaupungistuvassa ja yhä nopeammin muuttuvassa toimintaympäristössä tilojen tarpeen ja käytön ennakoiminen vuosikymmeniksi eteenpäin on kaavoittajille sekä kiinteistökehittäjille ja -omistajille yhä haastavampaa.

  Meidän tuleekin huolehtia siitä, että kaupungistuminen on kestävää; esimerkiksi kaavoituksessa ei pidä lukita yhtä tiukkaa kuvaa tulevaisuudesta eikä toteutustapaa, materiaaleja tai tekniikkaa, joilla tulevaisuutta tehdään. Kaksiportainen kaavoitus, osallistava ja oikea-aikainen suunnittelu sekä tyhjien tilojen käyttöönoton helpottaminen esimerkkejä toimista, joilla luodaan tilaa tulevaisuuden haasteisiin vastuulliselle rakennetulle ympäristölle.

  Tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla toimistotilaa on tyhjillään nykyään noin 1,2 miljoonaa neliömetriä ja vajaakäyttöaste on Euroopan korkeimpia. Määrä kasvaa muillakin kaupunkiseuduilla, koska vanha toimistotila ei vastaa tämän päivän toimistotilatarpeita. Uutta ja paljon tehokkaampaa rakennetaan tilalle toisiin sijainteihin. Tyhjät tilat ovat kansallisvarallisuutemme hukkausta.

  RAKLI yhdessä KTI:n kanssa on julkaissut keskustelupaperin kaavoituksesta kestävän kaupunkikehityksen tukena. Se on luettavissa täällä.

  Lisätietoja:

  Jyrki Laurikainen
  toimitusjohtaja, 040 844 2573

  Kimmo Kurunmäki
  johtaja, yhdyskunta ja infra, 050 373 6144