• fi
 • en
 • Miten varautua sähköpulaan? Lue mitä Fingrid ja Helen kertoivat varautumisesta kiinteistönomistajille!

  07.10.2022

  Raklin aamukahvilla 30.9. puhuttiin sähköpulasta, ja kuinka ammattimaiset kiinteistönomistajat voivat siihen varautua. Sähköpula tarkoittaa tilannetta, jossa sähkön tuotanto ja tuonti ulkomailta eivät riitä kattamaan kulutusta. Tällöin sähkönkäyttöä joudutaan hetkellisesti rajoittamaan huolellisesti suunnitelluin kiertävin sähkökatkoin. Tilaisuudessa tämänhetkistä tilannetta avasivat Fingridin johtaja Tuomas Rauhala ja Helen Sähköverkon palvelujohtaja Jouni Lehtinen ja käyttöpäällikkö Juho Kuokkanen.

  Tuomas Rauhalan mukaan kiertävät sähkökatkot ovat viimeinen keino, joka pyritään ottamaan käyttöön sähköpulan torjumiseksi. Mahdollisesta sähköpulasta pyritään viestimään tuolloin mahdollisimman hyvin ennakkoon. Jos sähköpula näyttää mahdolliselta, kaikkiin suuriin sähköntuottajiin ja käyttäjiin otetaan suoraan yhteyttä ja kehotetaan tarjoamaan kaikki tuotanto ja kysynnänjousto markkinoille.

  Jos toimenpiteet sähköpulan torjumiseksi eivät kuitenkaan auta riittävästi, käynnistetään kiertävät sähkökatkot. Sähkökatkot toteutetaan jakeluverkkoyhtiöiden toimesta. Tällä hetkellä yhdessä sidosryhmien, viranomaisten ja mediakentän kanssa käydään keskusteluja, mitä kanavia hyödynnetään sähköpulasta viestittäessä.

  Mahdolliseen tehopulatilanteeseen päädytään, jos kyseessä on esimerkiksi

  1. Pitkäkestoinen pakkasjakso. Tällaisesta tilanteesta tulee tietoa mediassa. Tietoa pyritään jakamaan mahdollisimman laajasti myös eri toimijoiden välityksellä.
  2. Yllättävät häiriöt tuotantolaitoksilla. Häiriöissä puhutaan päivien ja tuntien aikajänteistä. On mahdollista, että tapahtuu esimerkiksi yllättävä, poikkeuksellinen häiriö, jolloin siirrytään jopa kymmenissä minuuteissa poikkeustilanteisiin. Häiriöketjut ovat mahdollisia, koska Suomi on huippukulutustilanteissa tuontiriippuvainen, mutta tällaiset yhdenaikaiset häiriöt ovat kuitenkin erittäin epätodennäköisiä. 

  Jos sähköpula näyttää mahdolliselta

  Miten jakeluverkkoyhtiö Helen Sähköverkko toimii sähköpulatilanteessa?

  Jos jokin tilanne sattuu isoissa siirtoyhteyksissä ja päälle sattuu ison tuotantolaitoksen vika, niin meillä on hyvin nopea vaste tarvittaessa sähköpulan toteuttamiseen, kertoo Helen Sähköverkon Jouni Lehtinen ja Juho Kuokkanen. Valmistautuminen ja varautuminen ovat osa verkkoyhtiön normaalia toimintaa.

  Raklin asiantuntijat auttavat mielellään, jos sinulla on kysymyksiä energia-asioihin liittyen.

  Kiinteistön elinkaari ja vastuullisuus
  Mikko Somersalmi
  0407207645
  mikko.somersalmi@rakli.fi

  Kiinteistöjen käyttö ja ylläpito, sisäilma-asiat
  Juho Kess
  0505343955
  juho.kess@rakli.fi

  Kiinteistöalan energiatehokkuussopimus
  VAETS-yhteyshenkilö
  Aija Tasa
  0503272077
  aija.tasa@rakli.fi

  TETS-yhteyshenkilö
  Olli-Pekka Pajala
  0505169243
  olli-pekka.pajala@rakli.fi