• fi
 • en
 • Helsinki Research Forum: Pääkaupunkiseudun toimistotilojen vajaakäyttö lievässä laskussa

  Helsinki Research Forum päivitti pääkaupunkiseudun keskeisten toimistoaluiden vajaakäyttöasteen sekä tarkastelussa olevan toimistokannan. Vajaakäyttöistä toimistotilaa oli maaliskuun 2022 lopulla yli 516 000 neliömetriä. Tilakantaan otettiin mukaan uusia alueita Helsingin keskustasta. Laajennus nosti tarkastelun alla olevaa toimistokantaa 666 000 neliömetrillä ja laski vajaakäyttöasteen reiluun 12 prosenttiin.

  Helsinki Research Forum on julkaissut arvionsa pääkaupunkiseudun keskeisten toimistoalueiden vajaakäyttöasteista. Alueilla oli maaliskuun 2022 lopulla hieman yli 516 000 neliömetriä tyhjillään, keskimääräinen vajaakäyttöaste oli noin 12,4 prosenttia. Tilakanta kvartaalin lopussa oli noin 4,16 miljoonaa neliömetriä. Luvuissa on ensimmäistä kertaa mukana uusia alueita Helsingin keskustasta. Laajennettu keskusta (SBD) lisäsi seurattavaa toimistokantaa lähes 666 000 neliömetrillä.

  Laajennus koskee merkittävää osaa Kruununhakaa, osaa Kaartinkaupungista, sekä suurelta osin ydinkeskustan ja Ruoholahden väliin jäävia osia Kampin ja Punavuoren alueelta. Alueen toimistotilakannaksi määritettiin 665 920 neliömetriä, josta vajaakäytössä on noin 8,3 prosenttia, eli 55 381 neliömetriä.

  Vertailukelpoinen, ilman laajennusta laskettu, vajaakäyttöaste oli 13,2 %, eli laskua on 0,6 prosenttiyksikköä edellisestä kvartaalista.

  Merkittävimmät laskut vajaakäyttöasteissa nähtiin Ruoholahdessa ja Pitäjänmäessä. Ruoholahdessa vajaakäyttö laski yli kolme prosenttiyksikköä ja Pitäjänmäessä yli kaksi prosenttiyksikköä. Ruoholahdessa toimistotiloja on onnistuttu vuokraamaan enemmän kuin niitä on tyhjentynyt. Pitäjänmäessä laskua taas selittää merkittävän kohteen poistuminen tilakannasta peruskorjauksen alkamisen seurauksena. Vajaakäyttöaste puolestaan nousi merkittävästi, lähes 3 prosenttiyksikköä, Hakaniemessä, jossa markkinoille tuli runsaasti vuokrattavissa olevaa toimistotilaa rakennustöiden valmistuttua.

  Päivityksen yhteydessä tehtiin tilakantaan ja vajaakäyttöasteisiin muutoksia ja tarkennuksia. Tilakantaan on lisätty yksi kohde ydinkeskustan (CBD) alueella. Lisäksi muutaman kohteen toimistopinta-alaan on tullut muutoksia. Päivitetyn tilakannan mukainen, osamarkkinatason yhteenveto vajaakäyttöasteista ja tilakannasta vuoden 2021 ensimmäisestä kvartaalista alkaen julkaistaan tämän tiedotteen yhteydessä.

  Helsinki Research Forumin tuottama tieto julkaistaan osamarkkinatasolla Raklin verkkosivuilla. Kohdekohtaiset tiedot toimistotilakannasta toimitetaan pyydettäessä. Tiedustelut sähköpostilla osoitteeseen miika.kotaniemi(at)rakli.fi.

  Helsinki Research Forum on kiinteistöalan asiantuntijayritysten tutkimusfoorumi, jonka tavoitteena on parantaa Helsingin toimistomarkkinoista julkaistavan tiedon laatua ja läpinäkyvyyttä. Yhteistyössä ovat mukana tällä hetkellä CBRE, JLL, Cushman & Wakefield, Colliers ja KTI Kiinteistötieto. Rakli toimii Research Forumin kumppanina ja tarjoaa tekniset puitteet toiminnalle.

  Q1/2022