• fi
 • en
 • Rakennuttajapäivät 2017: Äly mullistaa rakennukset

  27.01.2017

  ”Vihdoin te alatte herätä reaaliaikaisen tiedon tarjoamiin mahdollisuuksiin”, digitalisti Ville Tolvanen jyrisi Rakennuttajapäivien yleisölle. Autoissa äly ja käyttäjän tarpeiden mukainen kehittäminen on ollut itsestäänselvyys jo pitkään, mutta kiinteistöalalla uutta teknologiaa ei vielä ole täysimääräisesti hyödynnetty. Itseisarvo digitalisointi ei saa olla, vaan sen avulla pitää pystyä tekemään vähemmällä enemmän ja parempaa.

  Se ei auta, että uusilla välineillä toimitaan vanhalla tavalla. Kysymys on kulttuurin uudistamisesta ja johtamisen muutoksesta. ”On tärkeää, ettei edetä työkalut edellä ja osteta järjestelmiä ostamisen vuoksi. Ilman osaamista ja teknologian hyötyjen syvällistä ymmärtämistä ne ovat täysin turhia. Kuka rakentamisessa ottaa vastuuta koko prosessista ja toimintatapojen muutoksesta?”, Ville Tolvanen kysyi.

  Asiakkaan kokema arvo menestyksen edellytys

  Tiedon avoimuus ja virtaaminen ovat edellytyksiä uudistumiselle. ”Digitalisaatio kääntää liiketoimintaprosessit päälaelleen. Keskustelu pitää aloittaa arvoverkosta ja jokaisen osapuolen roolista siinä. Lähtökohtana on asiakkaiden voimaannuttaminen. Ihmisten pitää saada päättää missä, milloin ja miten käyttävät palveluja.”, Ville Tolvanen kuvaili. Kuluttajatuotteet kilpailevat älykkyydellä, mutta rakentamisessa tähän ei vielä ole tartuttu.

  Käyttäjän näkökulmasta on täysin sattuman kauppaa, mikä on varustetaso missäkin kiinteistössä. ”Minusta selitys tälle on laiskuus. Miksi esimerkiksi älykästä mediaympäristöä ei myydä asunnon ostajalle jo rakennusvaiheessa? Missä on järjestelmällisyys ja se, että kaikki toimisi hyvin yhteen?”, Ville Tolvanen peräänkuulutti. Hän nosti esiin myös kiinteistöjen ylläpidon ja siihen tarvittavan aidon välittämisen, informaation jakamisen ja tiedolla johtamisen. Isännöitsijällä on kaikki kiinteistön sopimukset halussaan, mutta käytännön elämässä prosessit harvoin virtaavat sulavasti.

  Sisältö ratkaisee

  Ekosysteemit, yhteisöt ja tekoäly ovat jo täällä – digitalisaatio on totta. ”Kiinteistöalalla on käynnissä paljon hyviä IoT-hankkeita. Kiinteistöjen automatisointi jakautuu kolmeen osaan: varsinaiseen talotekniikkaan, kävijätietoon ja sen päälle rakennettavaan sisältö- ja mediapalveluun. Nyt pitää muuttaa prosessit”, Ville Tolvanen kannusti ja kehotti ”liimaamaan” projektien osapuolet tiedolla yhteen. ”Digitalisaatio ei tee maailmasta täydellistä, se tekee siitä paremman”, Ville Tolvanen summasi.