• fi
 • en
 • Rakennuttaminen 2023 -tapahtuma keräsi ennätysyleisön 

  19.01.2023

  Ennätysmäärä osallistujia, yli 370 henkeä, osallistui tänä vuonna Rakennuttaminen 2023 -tapahtumaan Tampereella. Kaksipäiväinen tapahtuma on vakiinnuttanut paikkansa alan ammattilaisten kalenterissa ja ohjelma oli tänäkin vuonna täynnä ajankohtaista asiaa energiasta, taloudesta, sääntelystä ja osaamisesta.  
   
  Tilaisuuden avannut Raklin toimitusjohtaja Jyrki Laurikainen iloitsi alan viime vuosien aikana ottamista kehittämisaskeleista, joista muun muassa toimet vihreän siirtymän edistämiseksi ovat hyvä esimerkki. Digitalisaatiota taas hyödynnetään laajasti yhä useammassa hankkeessa, ja kyberturvallisuuteen panostetaan samassa vauhdissa.  

  Kiinnostusta herätti erityisesti Digby Christianin puheenvuoro lean-rakentamisesta, jonka opit näkyvät monissa projekteissa. Christian työskentelee Kaliforniassa sijaitsevassa Sutter Healthissa ja hänellä on kokemusta muun muassa isojen sairaalahankkeiden vetämisestä. Se, että projektit saadaan maaliin aikataulussaan ja budjetissaan, on usean tekijän summa. Keskeistä Christianin mukaan on se, että

  Taloudessa valoa näkyvissä 

  Osallistujat saivat kuulla toiveikasta viestiä taloudesta, sillä ETLA:n toimitusjohtaja Aki Kangasharjun mukaan pohja on saavutettu ja pahin on pian ohi. ”Vaikka nyt eletään synkkiäkin hetkiä, me emme ole taantumassa. Esimerkiksi työllisyys on korkeampi kuin ennen 90-luvun laman alkua. Maailmantaloudessakin näkyy positiivisia merkkejä, sillä Kiina on avautumassa, minkä seurauksena maailmantalouteen tulee kysyntää”, totesi Kangasharju.  

  Kangasharjun mukaan energia ja ruoka ovat halpenemassa, mikä alentaa muitakin hintoja. Myös keskuspankit ovat olleet ajan tasalla näinä vaikeina aikoina, sillä ne ovat nostaneet korkoja ja saaneet siten hintoja alas. Yleisesti talousennusteet ovat kääntymässä reaalitaloudessa pienelle plussalle.   

  Energia näyttelee tällä hetkellä isoa roolia monella sektorilla, myös taloudessa, ja energiamurros tuo osaltaan sekä haasteita että kasvunpaikkoja koko yhteiskuntaan. Kiinteistö- ja rakentamisalalla ajankohtaista on selvittää kulutusjouston mahdollisuuksia.  

  ”Kiinteistöomistajalta tämä vaatii teknistä kyvykkyyttä, osaamista, kumppanuuksien hallintaa ja vastuiden selkeyttämistä sekä paneutumista hankintasopimuksiin eli siihen, mitkä sopimukset mahdollistavat tai kannustavat kulutusjoustoon. Tähän mahdollisuuteen tarttuminen tarjoaa myös kilpailuedun”, Fingridin spesialisti Jukka Rinta-Luoma totesi.  

  Kuten viime aikojen tapahtumat ovat osoittaneet, ennakoitavuus sähkömarkkinoilla on vaikeutunut ja hinnanvaihtelut voivat olla suuria. Hinnanvaihtelun seurauksena sähkö voi olla ajoittain myös todella halpaa. Uudessa sähköjärjestelmässä älykäs kulutuksen jousto on erinomainen työkalu tasapainon ylläpitämiseen.

  Lue lisää uutisiamme