• fi
 • en
 • Green homes: Taloudellisesti autolla 

  Osana omien liikkumistottumuksien tarkastelua on tärkeää kiinnittää huomiota auton valintaan ja ajotapaan. Auton valinnassa on suositeltavaa ottaa huomioon sen taloudellisuus ja ympäristöystävällisyys. Lisäksi ajamalla taloudellisesti voi merkittävästi vähentää polttoaineen kulutusta, pienentää hiilidioksidipäästöjä ja säästää auton huoltokustannuksissa.  

  Nykyään yhä useampi automalli hyödyntää uusiutuvia energialähteitä fossiilisten polttoaineiden sijaan. Näitä ovat esimerkiksi täyssähköauto, ladattava hybridi, kaasuauto tai flexfuel-auto.  

  Omaksumalla taloudellisen ajotavan, voit vaikuttaa autoilun energiankulutukseen ja kustannuksiin. Henkilöautoilija säästää taloudellisella ajotavalla yleensä noin 5–15 prosenttia kustannuksista. Rahallisen hyödyn lisäksi myös hiilidioksidipäästöt pienentyvät.  

  Nappaa tästä kuusi vinkkiä taloudelliseen ajamiseen: 

  1. Vältä tarpeettomia liikkeellelähtöjä. Lähesty punaisia liikennevaloja hitaasti moottorijarrutuksella, jolloin pysähdystä ei välttämättä tarvita.  
  1. Ennakoi liikennettä ja hyödynnä moottorijarrutusta. Valmistaudu ajoissa jarrutuksiin nostamalla kaasu ylös, jolloin auto rullaa ilmaiseksi eteenpäin moottorijarrutuksen avulla. 
  1. Vältä ylimääräisen tavaran säilyttämistä autossa. Ylimääräinen paino ajaessa lisää polttoaineen kulutusta. 
  1. Pidä riittävä turvaväli seuraavaan autoon. Ajaessasi liian lähellä edellä olevaa autoa joudut usein tekemään tarpeettomia jarrutuksia ja kiihdytyksiä.  
  1. Puhdista auto huolellisesti talvella. Huolimattomasti puhdistettu lumi lisää ilmanvastusta ja polttoaineen kulutusta.  
  1. Tarkasta renkaiden ilmanpaine säännöllisesti. Ilmanpaine on suositeltavaa tarkastaa kerran kuukaudessa ja aina silloin kun auton kuormausta muutetaan merkittävästi.  

  Euroopan liikkujan viikkoa vietetään vuosittain 16.–22.9. Viikolla kannustetaan ihmisiä pohtimaan omia, arkisia liikkumisvalintoja ja niiden vaikutuksia ympäristöön, yhteiskuntaan ja terveyteen. 

  Lähteet:
  Autoliitto: Taloudellinen ajaminen ja ekologinen autonkäyttö
  https://www.motiva.fi/ratkaisut/kestava_liikenne_ja_liikkuminen/valitse_vaihtoehtoinen_kayttovoima
  https://www.motiva.fi/ratkaisut/kestava_liikenne_ja_liikkuminen/taloudellinen_ajaminen
  https://www.motiva.fi/ratkaisut/kestava_liikenne_ja_liikkuminen/valitse_auto_viisaasti

  Green homes -vastuullisuustoiminnassa on mukana seitsemän ammattimaista vuokranantajaa. Toiminnassa sitoudutaan tarjoamaan ympäristöystävällistä vuokra-asumista, jossa vuokralainen saa säännöllisesti tietoa asumisesta aiheutuvista ilmastopäästöistä. Green homes -vuokranantajat ovat sitoutuneet siirtymän päästöttömään käytönaikaisen energiaan vuoteen 2030 mennessä sekä on mukana vuokra-asuntoyhteisöjen energiatehokkuussopimuksessa. Green homes -koteja on yhteensä 25 000 ympäri Suomen. Lisätietoa >