• fi
 • en
 • Vuosiseminaari 2022: Jos kriisi tulee – oletko valmiina?

  11.11.2022

  Voisi jopa sanoa, että koko kiinteistöala kokoontui Tampereelle marraskuussa. Tästä osoituksena oli Tampere-talon täydet penkkirivit, kun yli 670 kiinteistöalan toimijaa kuuli globaaleista sekä kiinteistö- ja rakentamisalaa koskettavista kohtalon kysymyksistä.

  Tilaisuuden avanneen Maga Hosain Azizin mukaan kylmän sodan jälkeinen aikakausi, jota Yhdysvallat aikanaan johti, on ohi ja tällä hetkellä tämä johtajan paikka on täyttämättä. Jatkossa tuon paikan voivat ottaa esimerkiksi toimijat, jotka eivät ole valtiollisia johtajia, kuten isot teknologiayhtiöt tai johtajat, joilla on valtaa ja rahaa takanaan. Ukrainan sota yhdisti valtiot globaalisti, mutta kuinka kauan tämä yhtenäisyys säilyy, jää nähtäväksi.

  ”Tuleviin vuosiin ja tälle vuosikymmenelle voi osua globaalia taantumaa, Yhdysvaltain ja Kiinan välistä kamppailua maailmanherruudesta sekä sotia, jotka käydään teknologian tasolla. Se, miten esimerkiksi yritykset voivat varautua tulevaan, on hankkia resilienssiä ja tehdä riskienkartoitusta”, toteaa Aziz.

  Tulevaisuuteen varautumisesta puhui myös Aalto-yliopiston apulaisprofessori Saija Toivonen. Hän vetää tutkimushanketta, jossa tutkijat selvittävät kiinteistöjen merkitystä kriisinhallinnassa ja kriisivalmiudessa. Tutkimusryhmä oli tunnistanut yli 150 kriisiä, kuten nanoterrorismia, tulvia ja eläinperäisiä uhkia.

  ”Merkillepantavaa oli, että vaikka nämä kriisit ovat luonteeltaan erilaisia ja syntyvät eri lähteistä, niin ne saavat aikaan samanlaisia vaikutuksia rakennetussa ympäristössä”, totesi Toivonen.

  Toivonen painotti myös oman organisaation kriisiresilienssin kehittämistä esimerkiksi laatimalla toimintasuunnitelmia, panostamalla tiedon saatavuuteen ja painottamalla rakennetussa ympäristössä materiaalien kestävyyttä ja turvallisuutta. Huomiota kannattaa kiinnittää myös organisaation hyvinvointiin, jotta kriisitilanteessa työntekijöillä on valmius toimia.

  Yksi mahdollisista uhista, joita organisaatiot tulevaisuudessa kohtaavat, ovat kyberhyökkäykset. Suomalaisiin organisaatioihin kohdistuvat kyberhyökkäykset ovat kasvussa, ja kiinteistöt eivät ole turvassa näiltä hyökkäyksiltä. Keskinäisriippuvuus eri järjestelmien kesken on myös kasvanut, ja kokonaisuus voi olla todella kompleksinen.

  ”Kyberhyökkäysten taustalla voi olla useita syitä, mutta ensisijaisesti niitä ohjaavat raha ja data. Ne voivat olla niin kohdennettuja hyökkäyksiä kuin esimerkiksi on etsitty suojaamattomia palveluita, joihin isketään. Yksi pahimmista tietoturva-aukoista olemme myös me ihmiset itse”, muistutti tekoälyasiantuntija Matti Ristimäki 61 NorthPoint Solutionista.

  Väki valuu Tampere-taloon.

  Professori Maha Hosain Aziz avaa kuulijoille maailman tilannetta.