• fi
 • en
 • Vuoden työympäristöteko -kilpailu 2019

  Vuoden työympäristöteko -kilpailu 2019

  Ensimmäistä kertaa järjestetyn Vuoden työympäristöteko -kilpailun voittajaksi valittiin lokakuussa 2019 Salo IoT Campus, joka muutti Nokian ex-kampuksen aktiiviseksi monikäyttäjäympäristöksi. Tuomaristo kiitteli erityisesti voittajan innovatiivisuutta ja rohkeutta rakentaa monialainen yhteisö ja ekosysteemi, joka hyödyntää olemassa olevia tiloja palvelualustana. Työympäristötekona Salon IoT Campus edustaa monipuolisesti kestävää kehitystä niin rakennetun ympäristön kuin koko alueen näkökulmasta.

  Kilpailun kriteerit

  Kilpailun kriteereitä olivat muun muassa teon vaikuttavuus organisaation liiketoimintaan ja suorituskykyyn, vastuullisuus, uusien metodien soveltaminen tai uuden teknologian hyödyntäminen, vaikutus asiakaskokemukseen sekä teon edelläkävijyys.

  Kilpailuun osallistujina kolmetoista kiinnostavaa työympäristötekoa

  Ensimmäistä kertaa järjestettyyn kilpailuun osallistui tänä vuonna upeat kolmetoista tekoa, joissa kaikissa korostui muuttuvan toiminnan tukeminen ja mahdollistaminen työympäristön avulla. Yksittäiset teot koostuvat innovatiivisista työympäristökehittämisen toteutuksista eri toimintaympäristöissä aina jatkuvaan strategiseen työympäristöjohtamiseen. Teot ovat toteutettu vuoden 2018 aikana.

  Alla tiiviit esittelyt Vuoden työympäristöteko -kilpailuun ilmoittautuneista teoista aakkosjärjestyksessä

  Caverionin pääkonttorin muuttoprojektissa Vantaan Vapaalaan tavoitteena oli luoda ympäristö, jossa teknologian tarjoamat hyödyt näkyvät tilojen käyttäjien jokapäiväisessä tekemisessä. Käyttäjäkokemukseen keskittyminen auttoi heitä pääsemään tavoitteeseensa, jolloin heidän uudet toimitilansa tarjoavat sekä työntekijöille että asiakkaille mahdollisuuden työskennellä älykkäästi ja mutkattomasti uudessa työympäristössä.

  Elisa on kehittänyt Elisa Ideal Work (EIW) -toimintamallin, jonka avulla on mahdollistettu kehitystyö. He ovat kehittäneet projektien organisointi- ja toimintamallin, jonka tavoitteena on varmistaa henkilöstön sitoutuminen ja tavoiteltavien työtapamuutosten toteutuminen. On myös kehitetty hankesopimusmalli fyysisen työympäristön toteutumisen tueksi. Lisäksi on kehitetty Reittiopas-sovellus, joka sujuvoittaa henkilöstön tilankäyttöä mobiilisti.

  Finnairin pääkonttorin palveluiden muutoksena on toimintatapojen muokkaaminen tukemaan digitaalisten alustojen käyttöä. Projekti #HOTTHACK-lopputuloksen perusteella on luotu uusi ohje tietotyöhön. Uudet toimintatavat mahdollistavat esimerkiksi etätyöskentelyn sekä puhtaan pöydän politiikan. Lisätiloja ei ole tarvinnut hankkia, sillä vanhoja tiloja on remontoitu sopimaan uuteen toimintatapaan, osasta tiloista on jopa luovuttu remontin yhteydessä.

  Nordean Campus Collaboration Hub ja Event Lounge ovat uudenlaiseen tarpeeseen yhdessä käyttäjien kanssa workshopeissa suunnitellut yhteisölliset tilat. Collaboration Hub -hankkeessa uudistettiin vanha aula sekä neuvottelumaailma tukemaan yrityksen muuttuvien työtapojen yhteisöllisyyttä ja luovuutta. Event Lounge puolestaan on Collaboration Hub -hankkeesta saatujen palautteiden hyödyntämisellä uudistettu Ravintolapiha.

  Pontos on muokannut toimitiloja tukemaan hyvää oloa ja viihtyvyyttä. He panostavat niin ergonomisen istumisen kuin erilaisten virikkeiden ja tilojen käyttöön. Helsingin tiimi on mukana Hintsa Performancen kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnin tiimiohjelmassa #HyväOloKantaaPitkälle-blogin muodossa. He haluavat edesauttaa oman organisaationsa sekä portfolioyritysten työhyvinvointia jakamalla omia kokemuksiaan ohjelmasta videoblogin avulla.

  Puolustusvoimien työ- ja oppimisympäristökonsepti luotiin vuosien 2016-2018 aikana yhteistyössä Senaatti-kiinteistöjen ja Workspace Oy:n kanssa. Konseptin tarkoituksena on soveltaa parhaiksi koettuja käytäntöjä tulevaisuudessa kaikissa varuskunnissa ja muissa toimipaikoissa. Tilat hyödynnetään kokonaisuudessaan muuntojoustavilla ja monikäyttöisillä tilaratkaisuilla.

  Vaikuttavien vankilapalvelujen, toimintakulttuurin ja vankilaympäristön määrittely on Rikosseuraamuslaitoksen, Senaatti-kiinteistöjen, puitesopimuskumppanin Workspace Oy:n ja sen kumppanien Delfoi Oy:n, Melkior Oy:n ja Marketing Clinic Oy:n kanssa toteutettu hanke. Siinä luotiin kokonaisvaltainen kuvaus sekä toiminta- ja tilasimulaatiot uuden vankilan asiakastarpeista, palveluista, prosesseista ja toimintakulttuurista sekä tiloista.

  Salo IoT Campus on perustettu vuonna 2017 entisen Nokian kampuksen tiloihin. Vuoden 2018 aikana on tehty erilaisia muutostöitä, jotta tilat palvelisivat paremmin nykyisiä käyttäjiään monikäyttäjäympäristönä. Tiloihin on avattu uudistetut coworking -tilat sekä rakennettu pientoimistoja eri siipiin. On myös keskitytty palveluintran luomiseen erilaisten vapaa-ajan palveluiden avulla, kuten elokuvailloilla sekä yhteisillä liikuntavuoroilla.

  Senaatti-kiinteistöjen Sesam on yhteisöllinen työympäristö kaikille valtionhallinnon työntekijöille, joka on avattu vuonna 2018 sekä Helsinkiin, että Kuopioon. Samalla se toimii kokeiluna joustavampaan ja tehokkaampaan tapaan käyttää valtion kiinteistöjä. Sesam on fiksu monitilaympäristö, joka tukee uusia työnteon tapoja tarjoamalla henkilölle esimerkiksi soveltuvan lämpövyöhykealueen työskentelyyn tai aivoriihtä tukevan Väläys-ideointitilan.

  Suomen Lähetysseuran työympäristömuutos tapahtui muuttona puolet pienempään neliömäärän omaavaan käyttäjälähtöiseen monitilatoimistoon Länsi-Pasilaan. Tilojen toiminnallisuudesta ja sisustuksen suunnittelusta vastasi Martela Oyj. Muuton myötä tiloille asetettuihin tavoitteisiin päästiin esimerkiksi yhteistyön, kohtaamisten ja viihtyvyyden lisääntymisellä. Tiloissa on suosittu vapaasti valittavia työpisteitä erilaisissa tilavyöhykkeissä, jossa on niin vuorovaikutus- ja kohtaamisalueita kuin rauhallisempia alueita.

  Tiedon kehittämä Tieto Empathic Building tekee työympäristöistä empaattisempia ja työntekijäkeskeisempiä visualisoimalla kiinteistödataa. Sovellus visualisoi reaaliajassa työntekijöille kiinteistöstä kerättävän datan, jonka avulla työntekijä löytää nopeasti ja helposti alueen, jossa on mieluisat työskentelyolosuhteet. Sovelluksen avulla käyttäjät voivat myös antaa palautetta heidän onnellisuuteensa vaikuttavista asioista, joita seuraamalla organisaatio voi tehdä nopeitakin muutoksia työympäristöön.

  VR:n pääkonttorin muutto on Workspace Oy:n kanssa yhteistyössä toteutettu hanke, jossa VR:n pääkonttorin toiminnot siirrettiin Helsingin päärautatieasemalta Isoon Pajaan Länsi-Pasilaan. Erilaisten pilotointien ja Co-Creation -menetelmin toteutettu hanke sisälsi toimintatapojen uudistamista sekä kokonaisvaltaisen tilasuunnitelman muutoksineen. Ennen muuttoa tehty iso remontti edesauttoi tekemään tiloista yhtenäisemmät sekä nykyaikaisemmin toimivat.

  Wärtsilä Helsinki Campus on Wärtsilän, CBRE:n sekä Fyran yhteistyössä toteuttama hanke, jossa muutettiin Salmisaaren uuteen Campukseen yhdistäen samalla kaksi toimipistettä ja yrityskulttuuria yhdeksi. Samalla muutettiin työtapoja sekä uudistettiin toimistoteknologia nykypäivään. Tavoitteina oli luoda ensiluokkainen työntekijäkokemus, tukea Wärtsilän transformaatiota, antaa erinomainen työskentely- ja vierailukokemus sekä tehdä heidän Purpose todeksi ja kaikki tavoitteet saavutettiinkin.

  Tiedote 9.10.2019: Vuoden työympäristöteko -kilpailun voittaja herätti henkiin entisen Nokian kampuksen

  Lisätietoa:

  Vuoden työympäristöteko -kilpailu