• fi
 • en
 • Johanna Kaalikoski: Hyviä uutisia rakentamisen laadusta

  Paremman laadun puolesta -pilottihankkeet kokoontuivat talvityöpajaan. Tunnelma oli innostunut ja osallistujille asenne kohdillaan. Erityisen ilahduttavaa oli se, kuinka moni sanoi jo saaneensa vinkkejä toimintatapojen muuttamiseen muilta mukana olevilta hankkeilta. Useammassa kuin yhdessä pilotissa oli myös otettu yhteishankkeen innoittamana käyttöön Kuivaketju10-toimintamalli.

  Kahdessatoista käynnissä olevassa rakennushankkeessa tapoja parantaa laatua etsitään kolmesta eri näkökulmasta: kuivaketju kuntoon, laatua tukevat hankinnat ja moitteeton vastaanotto. Oli kiinnostavaa kuulla työpajassa, miten näitä käytännössä toteutetaan. Keinot vaihtelevat hankkeittain ja ovat sekä teknisiä että toimintakulttuuriin ja asenteisiin liittyviä.

  Yksi laatuhankkeen osallistujille yhteinen näkökulma on elinkaariajattelu. Rakenteilla olevissa tai korjattavissa taloissa kiinnitetään huomiota ratkaisujen laadukkuuteen suunnittelusta alkaen ja myös kiinteistöjen ylläpidettävyys rakennusvaiheen jälkeen korostuu.

  Asiakkaiden tyytyväisyys nousee voimakkaasti esiin, kun rakennusten terveellisyyttä ja hyvää sisäilmaa varmistetaan pistämällä kuivaketju kuntoon tai huolehditaan siitä, että kaikki toimii suunnitellusti heti valmistumispäivänä. Pilottihankkeissa suunnittelijat, rakentajat ja tilaajat puhaltavat yhteen hiileen, jotta lopputuote olisi käyttäjilleen mahdollisimman toimiva.

  Paremman laadun puolesta -hankkeessa on mukana tekijöitä eri puolilta Suomea. Pilottien tapaamisissa muiden kokemukset synnyttävät jatkuvasti oivalluksia. Meidän viestijöiden tehtävänä on tuoda toimintamallit ja opit hankkeista laajemmin koko alan tietoon.

  Kokemuksia jaetaan aktiivisesti mukana olevien järjestöjen RAKLIn, Rakennusteollisuus RT:n, SKOLin, ATL:n ja RALAn viestintäkanavissa. Käytännössä testatuista toimintatavoista kerrotaan myös alan koulutuksissa ja tilaisuuksissa.

  Vilkkainta viestintärintamalla on ensi syksynä, kun useat pilottihankkeet tulevat maaliin. Pitkäkestoisimmista kohteista riittää kuitenkin kerrottavaa aina vuoteen 2019 asti, joten kannattaa pysyä kuulolla.

  Paremman laadun puolesta haluaa parantaa ymmärrystä ja lisätä vuorovaikutusta, ja me viestintäryhmäläiset odotamme jo innolla, että pääsemme kertomaan lisää hienoista piloteista. Ensimmäiset tarinat löytyvät jo nyt osoitteesta www.paremmanlaadunpuolesta.fi/tarinat-piloteista.

  Johanna Kaalikoski

  Lisätietoja:
  www.paremmanlaadunpuolesta.fi
  www.kuivaketju10.fi