• fi
 • en
 • Johanna Kaalikoski: Mikkelissä tarjoiltiin älykästä asumista ja urbaanejakin unelmia

  Mikkelin kaupunki otti hienosti vastaan roolinsa asumisen näyteikkunana. Tämän vuoden Asuntomessuilla nähtiin paitsi tapahtumalle tyypillisiä arkkitehtonisia unelmia, myös varsin kompaktin kokoisia koteja ja kaupungin vuokratalo varmasti Suomen upeimmalla rantasijainnilla. Mikkeliä voi onnitella paitsi monipuolisesta uudesta kaupunginosasta, myös tulevaisuuden suunnitelmista, jotka kuulostivat varsin trendikkäiltä.

  Etelä-Savon maakuntakeskus on onnistunut hyvin ytimensä maankäytönsuunnittelussa ja etenee siinä jatkossakin aivan valtakunnallisten ja kansainvälisten suuntausten kärjessä. Asukasmäärä kasvaa voimakkaimmin kaupungin keskustassa ja uusia, tiiviitä asuinalueita syntyy keskeisille paikoille Saimaan äärelle. Myös asemanseudun uudistaminen ja radan estevaikutuksen vähentäminen on Mikkelissä ajankohtaista, kuten niin monella muullakin suomalaisella paikkakunnalla tällä hetkellä.

  Itse Asuntomessuilla erityistä olivat tietysti upeat maisemat ja luonnon läheisyys, mutta myös älyratkaisut olivat tulleet jo yli kolmannekseen kohteista ja niillä oli myös erillisiä esittelypisteitä. Kodin turvallisuuteen, etäohjaukseen ja olosuhteiden hallintaan liittyvät toiminnallisuudet tuntuivat jo kovin hyödyllisiltä ja yleisiltä, mutta esimerkiksi valojen tai kodintekniikan ääniohjaus vaikuttivat minun silmissäni vielä lähinnä kivoilta ”leluilta”, mutta varmasti niillekin löytyy oma kohderyhmänsä. Yhtä kaikki sen Mikkeli osoitti, että uusi teknologia tulee yhä helpommin saataville ja käyttötarkoitukset monipuolistuvat huimaa vauhtia.

  Aurinkoenergia näyttää vuonna 2017 todella tehneen läpimurtonsa myös yksityisten ihmisten valintana. Paneeleita nähtiin Asuntomessuilla lukuisien talojen katoilla, ja niitä hyödynnetään esimerkiksi käyttöveden lämmityksessä. Muutenkin kestävä kehitys oli Mikkelissä vahvasti läsnä. Kaupunkiin on valmistumassa maan edistyksellisin vedenpuhdistamo ja taloudellista kasvua haetaan biotaloudesta.

  Asuntomessut Mikkelissä olivat minulle seudulla mökkeilevänä avartava ja mielenkiintoinen kokemus. Opin paljon uutta alueesta, jolla olen jo parikymmentä vuotta satunnaisesti vieraillut.

  Kiinteistöalan ja kaupunkikehittämisen ammattilaisten parissa työskentelevänä jään puolestani odottamaan, miten Asuntomessut jatkossakin heijastelevat tulevaisuuden trendejä. Näemmeköhän joskus vielä messualueen, joka esittelee käyttötarkoituksenmuutoksia ja täydennysrakentamista olemassa olevan kaupunkirakenteen sisällä vai onko tämä jo konseptin puitteissa täyttä utopiaa?

  Johanna Kaalikoski