• fi
 • en
 • Kiinteistömarkkinan aktiivisuus näkyi MIPIMissä

  Viime viikolla järjestettiin jo 30:nnen kerran kansainvälinen kiinteistöalan konferenssi MIPIM Ranskan Cannesissa. Osallistujia oli reilut 26 000, joista kunnioitettavat 280 Suomesta.

  Kiinteistömarkkinan aktiivisuus näkyi hyvin konferenssissa. Jokunen iso investori kertoi kasvattavansa kiinteistöjensä painoarvoa salkussaan. Perustunnelma oli, että investointirahaa on erittäin hyvin liikkeellä ja painopiste onkin hyvien ja soveltuvien kohteiden löytämisessä. Suomen paviljongin alueella oli positiivisesti kuhinaa konferenssin ajan.

  Kolmen päivän aikana MIPIMissä koettiin taas onnistuneita tapaamisia niin kansainvälisten toimijoiden kuin suomalaisten osallistujien kesken. Paikalla oli kaupunkien ylintä virkamiesjohtoa, sijoittajia, kehittäjiä ja konsultteja. Tunnelma oli hedelmällisempi kuin kotimaan neuvotteluhuoneissa.

  Kun konferenssin ohjelmaa katsoo, niin kiinnittää huomiota ainakin muutamaan teemaan. Ilmastonmuutos näkyi huomattavasti vahvemmin kuin ennen. YK:n entinen pääsihteeri Ban Ki-moon piti konferenssin avausesitelmän, jossa hän korosti, että meillä on vain yksi maapallo. Kiinteistöt ovat yksi suurimpia päästöjen aiheuttajia. Konferenssin osallistujilla on työpaikkojensa puolesta aidosti mahdollisuus vaikuttaa. Nyt on aika toimia!

  Paneelikeskustelussa siitä, miten vähähiilinen rakennus näkyy nykyään kiinteistöjen arviokirjoissa, ja miten vahvasti sen tulisi jatkossa näkyä, ei kuitenkaan päästy yhteiseen näkemykseen. Kun raha hakee hyviä kohteita ja arvomaailmassa on vahvaa muutosta nuorten johdolla, tullee vähähiilisyys korostumaan ensi vuoden MIPIMissä vahvasti.

  Toinen ohjelmatarjonnasta nostamani huomio on lopullisen asiakkaan näkyminen selvästi vahvemmin kuin ennen. Työympäristöt yhdessä tietotekniikan ja henkilöstöjohtamisen kanssa luovat edellytykset työn tuottavuudelle. Kiinteistösijoittajan on ratkaistava strategiassaan, lähteekö itse asiakkaan iholle vai hyödyntääkö partnereita tilan käyttäjän ymmärtämisessä ja palvelujen tarjoamisessa. Uskon polarisaation tilojen kysynnässä edelleen kasvavan ja tilan lopullinen käyttäjä on keskipisteenä entistä enemmän. Joustavuus on edellytys ja toimiston on oltava sellainen, että sinne halutaan tulla.

  Uusi teknologia ja startupit ovat olleet muutaman vuoden MIPIMin ohjelmassa. Tänä vuonna aihe löi todella läpi ja startup-kilpailun finaalissa sali oli täynnä.

  Vaikka tekemistä tuntui kaikilla riittävän ja liiketoiminta sujuu, ei ilmassa tuntunut olevan vallatonta hurlumheitä, jonka jälkeen sukellettaisiin jyrkästi. Suomessa kaupungistuminen jatkuu ja ainakin kasvukeskuksissa moderneille tilaratkaisuille ja uusille asunnoille on jatkossakin kysyntää.

  Kiinteistöjen kanssa riittää mielenkiintoista haastetta meille kaikille tänäkin vuonna.