• fi
 • en
 • Helsinki Research Forum: Pääkaupunkiseudun keskeisten toimistomarkkinoiden vajaakäyttö ennallaan vuoden 2021 toisella kvartaalilla

  Helsinki Research Forum -tutkimusfoorumi on tuottanut vuoden 2021 toisen kvartaalin lopussa päivitetyn arvion toimistokiinteistöjen vajaakäyttöasteista pääkaupunkiseudun keskeisillä toimistomarkkina-alueilla. Edellisen kvartaalin loppuun verrattuna osamarkkinoiden vajaakäyttöasteissa ei tapahtunut merkittäviä muutoksia.

  Tarkastelun alla olevat toimistomarkkina-alueet kattavat noin puolet pääkaupunkiseudun toimistokannasta. Tarkastelualueella tyhjiä toimistoneliöitä on yhteensä noin 457 000 neliömetriä ja alueiden keskimääräinen vajaakäyttöaste on 12,9 prosenttia. Myös ensimmäisen kvartaalin lukuja on tarkastettu datan keräämisen yhteydessä ja havaittuja virheitä ja puutteita on korjattu. Tämän vaikutus näkyy erityisesti Ruoholahden kasvaneena vajaakäyttölukuna.

  Vajaakäyttöasteet PKS toimistomarkkinoilla

  Helsinki Research Forumin vajaakäytöstä julkaiseman tiedon keskeinen ero muiden toimijoiden vajaakäyttödataan ovat osamarkkina-alueiden toisistaan poikkeavat rajat sekä toimitilakannan määrittely. Näin ollen tiedot eivät ole suoraan vertailukelpoisia. Osa markkinatietoa julkaisevista toimijoista käyttää esimerkiksi Tilastokeskuksen luokittelua, jossa rakennus merkitään toimistoksi pääkäyttötarkoituksen mukaan, jolloin myös katutason liiketilat lasketaan mukaan toimistokantaan. Helsinki Research Forumin datassa kanta on määritetty mahdollisimman tarkasti, jolloin se huomioi vain toimistotilat.

  Helsinki Research Forumin tuottama tieto julkaistaan osamarkkinatasolla RAKLIn nettisivuilla. Kohdekohtaiset tiedot toimistotilakannasta toimitetaan pyydettäessä. Tiedustelut sähköpostilla osoitteeseen miika.kotaniemi(at)rakli.fi.

  Lisätietoja:

  Miika Kotaniemi
  Johtaja, kiinteistösijoittaminen
  0407020015
  miika.kotaniemi@rakli.fi

  Helsinki Research Forum on kiinteistöalan asiantuntijayritysten tutkimusfoorumi, jonka tavoitteena on parantaa Helsingin toimistomarkkinoista julkaistavan tiedon laatua ja läpinäkyvyyttä. Yhteistyössä ovat mukana tällä hetkellä CBRE, JLL, Cushman & Wakefield ja KTI Kiinteistötieto. RAKLI toimii Research Forumin kumppanina ja tarjoaa tekniset puitteet toiminnalle.

  17.1.2021 Tiedotetta korjattu. Kiinteistöjen tiedot tarkentuneet. Toimistoneliöiden määrää, tyhjillään olevien neliöiden määrää ja vajaakäyttöastetta korjattu.