• fi
 • en
 • Helsinki Research Forum: Pääkaupunkiseudun toimistotilojen vajaakäytössä ei merkittävää muutosta

  Helsinki Research Forum päivitti pääkaupunkiseudun keskeisten toimistoalueiden vajaakäyttöasteen sekä tarkastelussa olevan toimistokannan. Maaliskuun 2024 lopussa tyhjää toimistotilaa oli 616 000 neliömetriä. Vajaakäyttöaste laski edellisen kvartaalin loppuun verrattuna 0,1 prosenttiyksikköä. Merkittävimmät muutokset nähtiin Otaniemessä, Aviapoliksessa ja Pasilassa.

  Helsinki Research Forum on julkaissut arvionsa pääkaupunkiseudun keskeisten toimistoalueiden vajaakäyttöasteista. Toimistoalueilla oli maaliskuun 2024 lopussa noin 616 000 neliömetriä tyhjillään eli noin 7 000 neliötä vähemmän kuin edellisen kvartaalin lopussa. Keskimääräinen vajaakäyttöaste oli 14,5 prosenttia, jossa on noin 0,1 prosenttiyksikön verran laskua edelliseen kvartaaliin verrattuna. Vajaakäyttöasteen kasvutrendi vaikuttaa taittuneen. Tilakanta kvartaalin lopussa oli noin 4,25 miljoonaa neliömetriä.

  Vajaakäyttöaste väheni merkittävästi Otaniemen (-2,04 prosenttiyksikköä) ja Aviapoliksen alueilla (-1,32 prosenttiyksikköä), joissa nettokäyttöönotto oli merkittävästi positiivinen. Merkittävin negatiivinen muutos tapahtui Pasilassa, jossa tyhjeni useita isoja tiloja ja nettokäyttöönotto oli yli 4000 neliömetriä negatiivinen.

  Merkittävimmät muutokset tilakannassa tapahtuivat ydinkeskustassa (CBD) ja sen lähialueilla, joissa kaksi kohdetta poistui kannasta, toinen peruskorjauksen ja toinen käyttötarkoituksen muutoksen seurauksena. Muutokset pienensivät tilakantaa hieman yli 5000 neliömetriä.

  Helsinki Research Forumin tuottama tieto julkaistaan osamarkkinatasolla Raklin verkkosivuilla. Huhtikuun päivityksen yhteydessä Helsinki Research Forumin aiempien tutkimusten tuloksia päivitettiin sekä vajaakäyttö- että tilakantatietojen osalta. Tiedot on päivitetty kohdekohtaiseen tietokantaan, joka toimitetaan pyydettäessä. Tiedustelut sähköpostilla osoitteeseen miika.kotaniemi(at)rakli.fi.

  Helsinki Research Forum on kiinteistöalan asiantuntijayritysten tutkimusfoorumi, jonka tavoitteena on parantaa Helsingin toimistomarkkinoista julkaistavan tiedon laatua ja läpinäkyvyyttä. Yhteistyössä ovat mukana tällä hetkellä CBRE, JLL, Cushman & Wakefield, Colliers, Reagle ja KTI Kiinteistötieto. Rakli toimii Research Forumin kumppanina ja tarjoaa tekniset puitteet toiminnalle.

  Tutustu
  Helsinki Research Forum

  Tiedote englanniksi
  Helsinki Research Forum: No significant change in the vacancy rate of office space in the Helsinki Metropolitan Area