• fi
 • en
 • Helsinki Research Forum: Pääkaupunkiseudun toimistotilojen vajaakäyttö edelleen kasvussa

  Helsinki Research Forum päivitti pääkaupunkiseudun keskeisten toimistoalueiden vajaakäyttöasteen sekä tarkastelussa olevan toimistokannan. Syyskuun 2023 lopussa tyhjää toimistotilaa oli noin 605 000 neliömetriä. Vajaakäyttöaste nousi edellisen kvartaalin loppuun verrattuna 0,9 prosenttiyksikköä. Merkittävimmät muutokset nähtiin Aviapoliksessa ja Leppävaarassa.

  Helsinki Research Forum on julkaissut arvionsa pääkaupunkiseudun keskeisten toimistoalueiden vajaakäyttöasteista. Toimistoalueilla oli syyskuun 2023 lopussa noin 605 000 neliömetriä tyhjillään, eli noin 42 000 neliötä enemmän kuin edellisen kvartaalin lopussa. Keskimääräinen vajaakäyttöaste oli 14,3 prosenttia, jossa on noin 0,9 prosenttiyksikön verran nousua edellisen kvartaalin loppuun verrattuna. Tilakanta kvartaalin lopussa oli noin 4,2 miljoonaa neliömetriä.

  Vajaakäyttöaste nousi lähes kaikilla alueilla. Merkittävin muutos tapahtui Aviapoliksessa, jossa vajaakäyttöaste kasvoi 3,7 prosenttiyksikköä. Nettokäyttöönotto oli negatiivinen useissa kohteissa. Runsaasti tiloja tyhjeni myös Leppävaarassa, jossa yksi noin 6000 neliömetrin kokoinen rakennus tyhjeni täysin. Alueen vajaakäyttöaste nousi tämän seurauksena 2,2 prosenttiyksikköä.

  Tarkastelun piirissä oleva tilakanta kasvoi lähes 40 000 neliömetriä. Merkittäviä kohteita valmistui peruskorjauksesta Pasilassa, Vallilassa, ydinkeskustassa ja ydinkeskustan lähialueella (SBD).

  Research Forumin tarkastelussa on myös Tikkurilan alueen toimistomarkkina. Tikkurilan toimistojen vajaakäyttöasteet löytyvät kohdekohtaisesta tietokannasta, mutta aluetason tietoja ei ole yhdistetty tämän tiedotteen koontitaulukkoon. Aluetasolla tiedot eivät anna todellista kuvaa Tikkurilan toimistomarkkinasta, sillä Tikkurilassa on paljon valtion- ja kunnallishallinnon virastotaloja ja yhden käyttäjän pääkonttorikiinteistöjä, joiden vajaakäyttöaste on huomattavan alhainen. Tikkurilan vuokrattava toimistokanta oli noin 109 000 neliömetriä ja vajaakäyttöaste noin 1,4 prosenttia.

  Helsinki Research Forumin tuottama tieto julkaistaan osamarkkinatasolla Raklin verkkosivuilla. Heinäkuun päivityksen yhteydessä Helsinki Research Forumin aiempien tutkimusten tuloksia päivitettiin sekä vajaakäyttö- että tilakantatietojen osalta. Tiedot on päivitetty kohdekohtaiseen tietokantaan, joka toimitetaan pyydettäessä. Tiedustelut sähköpostilla osoitteeseen miika.kotaniemi(at)rakli.fi.

  Helsinki Research Forum on kiinteistöalan asiantuntijayritysten tutkimusfoorumi, jonka tavoitteena on parantaa Helsingin toimistomarkkinoista julkaistavan tiedon laatua ja läpinäkyvyyttä. Yhteistyössä ovat mukana tällä hetkellä CBRE, JLL, Cushman & Wakefield, Colliers, Reagle ja KTI Kiinteistötieto. Rakli toimii Research Forumin kumppanina ja tarjoaa tekniset puitteet toiminnalle.

  Tutustu:
  Helsinki Research Forum