• fi
 • en
 • Helsinki Research Forum: Pääkaupunkiseudun toimistotilojen vajaakäyttö jatkaa kasvua

  Helsinki Research Forum päivitti pääkaupunkiseudun keskeisten toimistoalueiden vajaakäyttöasteen sekä tarkastelussa olevan toimistokannan. Joulukuun 2022 lopussa tyhjää toimistotilaa oli noin 527 000 neliömetriä. Vajaakäyttöaste nousi edelliseen kvartaalin loppuun verrattuna 0,4 prosenttiyksikköä. Merkittävimmät muutokset nähtiin Aviapoliksessa, Sörnäisissä ja Vallilassa.

  Helsinki Research Forum on julkaissut arvionsa pääkaupunkiseudun keskeisten toimistoalueiden vajaakäyttöasteista. Alueilla oli joulukuun 2022 lopussa noin 527 000 neliömetriä tyhjillään, eli noin 17 600 neliötä enemmän kuin edellisen kvartaalin lopussa. Keskimääräinen vajaakäyttöaste oli 12,6 prosenttia, jossa noin 0,4 prosenttiyksikön verran nousua edellisen kvartaalin loppuun verrattuna. Tilakanta kvartaalin lopussa oli noin 4,2 miljoonaa neliömetriä.

  Merkittävin muutos vajaakäyttöasteissa tapahtui Aviapoliksessa, jossa nettokäyttöönotto oli vahvasti miinusmerkkinen. Alueella on vapautunut käytöstä useita suuria tiloja, yhteensä noin 4 300 m2, nostaen keskimääräistä vajaakäyttöastetta yli kaksi prosenttiyksikköä. Runsaasti tiloja tyhjeni myös Sörnäisissä, 2 900 m2, Vallilassa, 3 800 m2, ja ydinkeskustan lähialueilla, 3500 m2.

  Positiivisin vire vuokraustoiminnassa oli Leppävaarassa, jossa nettokäyttöönotto oli noin 1 300 neliömetriä ja vajaakäyttöaste laski puoli prosenttiyksikköä. Nettokäyttöönotto oli positiivinen myös Hakaniemessä, Pasilassa ja Otaniemessä.

  Tarkastelun piirissä oleva tilakanta supistui noin 12 000 neliömetriä, mikä kohdistui kokonaan ydinkeskustan alueelle. Merkittävä, lähes 10 000 neliömetrin kohde tullaan purkamaan, ja toinen kohde poistettiin kannasta peruskorjauksen alkamisen myötä

  Helsinki Research Forumin tuottama tieto julkaistaan osamarkkinatasolla Raklin verkkosivuilla. Tammikuun päivityksen yhteydessä Helsinki Research Forumin aiempien tutkimusten tuloksia päivitettiin sekä vajaakäyttö- että tilakantatietojen osalta. Tiedot on päivitetty kohdekohtaiseen tietokantaan, joka toimitetaan pyydettäessä. Tiedustelut sähköpostilla osoitteeseen miika.kotaniemi(at)rakli.fi.

  Helsinki Research Forum on kiinteistöalan asiantuntijayritysten tutkimusfoorumi, jonka tavoitteena on parantaa Helsingin toimistomarkkinoista julkaistavan tiedon laatua ja läpinäkyvyyttä. Yhteistyössä ovat mukana tällä hetkellä CBRE, JLL, Cushman & Wakefield, Colliers, Reagle ja KTI Kiinteistötieto. Rakli toimii Research Forumin kumppanina ja tarjoaa tekniset puitteet toiminnalle.

  Lue lisää uutisiamme