• fi
 • en
 • Helsinki Research Forum: Pääkaupunkiseudun toimistotilojen vajaakäyttö kasvussa

  Helsinki Research Forum päivitti pääkaupunkiseudun keskeisten toimistoalueiden vajaakäyttöasteen sekä tarkastelussa olevan toimistokannan. Syyskuun 2022 lopussa tyhjää toimistotilaa oli noin 517 000 neliömetriä. Vajaakäyttöaste nousi edelliseen kvartaalin loppuun verrattuna prosenttiyksikön. Merkittävimmät muutokset nähtiin Vallilassa, Ruoholahdessa, Kalasatamassa ja Sörnäisissä.

  Helsinki Research Forum on julkaissut arvionsa pääkaupunkiseudun keskeisten toimistoalueiden vajaakäyttöasteista. Alueilla oli syyskuun 2022 lopulla noin 517 000 neliömetriä tyhjillään, eli yli 42 000 neliötä enemmän kuin edellisen kvartaalin lopussa. Keskimääräinen vajaakäyttöaste oli 12,3 prosenttia, jossa lähes prosenttiyksikön verran nousua edellisen kvartaalin loppuun verrattuna. Tilakanta kvartaalin lopussa oli noin 4,2 miljoonaa neliömetriä.

  Merkittävin muutos vajaakäyttöasteissa tapahtui Vallilassa, jossa nettokäyttöönotto oli vahvasti miinusmerkkinen. Alueella on vapautunut käytöstä useita suuria tiloja. Vallilan vajaakäyttöaste oli 17,7 prosenttia, jossa nousua 5,6 prosenttiyksikköä.

  Positiivisin vire vuokraustoiminnassa oli Ruoholahdessa, jossa nettokäyttöönotto oli noin 3 000 neliömetriä ja vajaakäyttöaste laski lähes prosenttiyksikön. Muita merkittäviä vajaakäyttöasteen laskuja nähtiin Kalasatamassa ja Sörnäisissä.

  Tarkastelun piirissä oleva tilakanta kasvoi yli 17 000 neliömetriä yhteensä kolmen peruskorjaushankkeen valmistumisen myötä. Kaksi kohteista sijaitsee Helsingin keskustan alueella ja yksi Vallilassa.

  Syyskuun päivityksen yhteydessä Helsinki Research Forumin aiempien tutkimusten tuloksia päivitettiin sekä vajaakäyttö- että tilakantatietojen osalta. Päivitetyt historiatiedot julkaistaan tämän uutisen yhteydessä.

  Helsinki Research Forumin tuottama tieto julkaistaan osamarkkinatasolla Raklin verkkosivuilla. Kohdekohtaiset tiedot toimistotilakannasta toimitetaan pyydettäessä. Tiedustelut sähköpostilla osoitteeseen miika.kotaniemi(at)rakli.fi.

  Helsinki Research Forum on kiinteistöalan asiantuntijayritysten tutkimusfoorumi, jonka tavoitteena on parantaa Helsingin toimistomarkkinoista julkaistavan tiedon laatua ja läpinäkyvyyttä. Yhteistyössä ovat mukana tällä hetkellä CBRE, JLL, Cushman & Wakefield, Colliers, Reagle ja KTI Kiinteistötieto. Rakli toimii Research Forumin kumppanina ja tarjoaa tekniset puitteet toiminnalle.