• fi
 • en
 • Helsinki Research Forum: Pääkaupunkiseudun toimistotilojen vajaakäyttö lievässä kasvussa

  Helsinki Research Forum päivitti pääkaupunkiseudun keskeisten toimistoalueiden vajaakäyttöasteen sekä tarkastelussa olevan toimistokannan. Kesäkuun 2024 lopussa tyhjää toimistotilaa oli 624 000 neliömetriä. Vajaakäyttöaste nousi edellisen kvartaalin loppuun verrattuna 0,2 prosenttiyksikköä. Merkittävimmät muutokset nähtiin Otaniemessä, Aviapoliksessa ja Keilaniemessä.

  Helsinki Research Forum on julkaissut arvionsa pääkaupunkiseudun keskeisten toimistoalueiden vajaakäyttöasteista. Toimistoalueilla oli kesäkuun 2024 lopussa noin 624 000 neliömetriä tyhjillään eli noin 9 000 neliötä enemmän kuin edellisen kvartaalin lopussa. Keskimääräinen vajaakäyttöaste oli 14,7 prosenttia, jossa on noin 0,2 prosenttiyksikön verran kasvua edelliseen kvartaaliin verrattuna. Tilakanta kvartaalin lopussa oli noin 4,24 miljoonaa neliömetriä.

  Vajaakäyttöaste väheni merkittävästi Ruoholahden (-0,71 prosenttiyksikköä) ja Hakaniemen alueilla (-0,67 prosenttiyksikköä), joissa nettokäyttöönotto oli positiivinen. Merkittävin negatiivinen muutos tapahtui Otaniemessä, jossa vajaakäyttöaste nousi 2,65 prosenttiyksikköä ja nettokäyttöönotto oli noin 4500 neliömetriä negatiivinen. Vajaakäyttöaste kasvoi merkittävästi myös Aviapoliksessa (1,77 prosenttiyksikköä) ja Keilaniemessä (1,66 prosenttiyksikköä).

  Merkittävimmät muutokset tilakannassa tapahtuivat Pitäjänmäessä ja ydinkeskustassa (CBD), joissa kaksi kohdetta poistui kannasta, toinen peruskorjauksen ja toinen käyttötarkoituksen muutoksen seurauksena. Muutokset pienensivät tilakantaa hieman noin 11 000 neliömetriä.

  Helsinki Research Forumin tuottama tieto julkaistaan osamarkkinatasolla Raklin verkkosivuilla. Kesäkuun päivityksen yhteydessä Helsinki Research Forumin aiempien tutkimusten tuloksia päivitettiin sekä vajaakäyttö- että tilakantatietojen osalta. Tiedot on päivitetty kohdekohtaiseen tietokantaan, joka toimitetaan pyydettäessä. Tiedustelut sähköpostilla osoitteeseen miika.kotaniemi(at)rakli.fi.

  Helsinki Research Forum on kiinteistöalan asiantuntijayritysten tutkimusfoorumi, jonka tavoitteena on parantaa Helsingin toimistomarkkinoista julkaistavan tiedon laatua ja läpinäkyvyyttä. Yhteistyössä ovat mukana tällä hetkellä CBRE, JLL, Cushman & Wakefield, Colliers, Reagle ja KTI Kiinteistötieto. Rakli toimii Research Forumin kumppanina ja tarjoaa tekniset puitteet toiminnalle.

  Tutustu:
  Helsinki Research Forum