• fi
 • en
 • Jyväskylän seudun kiinteistökauppavolyymi nousi ennätyslukemiin

  12.02.2018

  Suomen kiinteistösijoitusmarkkinoiden kaupankäyntivolyymi nousi uusiin ennätyslukemiin, 10,2 miljardiin euroon vuonna 2017. Myös Jyväskylän seutu on houkutellut parin viime vuoden aikana sekä kotimaisia että ulkomaisia kiinteistösijoittajia. Jyväskylän seudun kaupankäyntivolyymi nousi jo vuonna 2016 suhteellisen korkeaksi, 160 miljoonaan euroon, mutta viime vuosi oli vielä huomattavasti aktiivisempi. Vuoden 2017 kiinteistökauppavolyymiksi kirjattiin ennätykselliset 360 miljoonaa euroa, joka oli esimerkiksi Turun ja Oulun seutuja korkeampi lukema. Suuria kauppoja tehtiin niin toimisto-, liike- kuin tuotannollisista kiinteistöistäkin. Kaikkein suurin kauppa solmittiin marraskuussa, kun Brunswick Real Estaten hallinnoima yhtiö Kielo AB osti Technopolikselta yhdeksän toimistokiinteistöä 104,5 miljoonalla eurolla. Kyseinen kauppa on suurin Jyväskylän seudulla tehty kiinteistökauppa KTI:n vuodesta 2001 alkavassa seurannassa.

  Liiketilakanta kasvanut voimakkaasti, uusia toimistohankkeita suunnitellaan

  Viime vuosina Jyväskylän seudun liiketilakanta on kasvanut vauhdilla. Etenkin Seppälän alueelle on valmistunut paljon uutta liiketilaa. Muiden toimitilojen rakentaminen on ollut vähäistä, mutta nyt uusia toimistohankkeita käynnistellään pitkästä aikaa. Toimistorakentamista on suunnitteilla esimerkiksi Kankaan vanhalle tehdasalueelle, josta on muotoutumassa merkittävä asuin- ja työpaikka-alue. Peab aikoo rakentaa alueelle 15 000 toimistoneliön Business Gardenin, ja Jykia Oy on sopinut YIT:n kanssa 7 000 neliön toimistokiinteistön rakentamisesta Kankaalle.

  Liiketilojen vuokratasojen odotetaan nousevan Seppälässä, mutta laskevan keskustassa

  Jyväskylän keskustan liiketilojen vuokratasot pysyivät ennallaan vuoden 2017 aikana, mutta liiketilavuokrien kehitysodotukset ovat kääntyneet keskustassa negatiivisiksi. Joulukuussa tehdyn alueellisen kiinteistöbarometrikyselyn vastaajista lähes 70 prosenttia ennakoi keskustan liiketilavuokrien laskevan tulevan vuoden aikana. Seppälän alueella odotukset ovat puolestaan päinvastaiset. Seppälän korkealaatuinen ja kasvava liiketilatarjonta lisää alueen vetovoimaa vähittäiskaupassa, mikä näkyy nousevina vuokraodotuksina.

  Jyväskylän asuntovuokrien nousuvauhti on muiden kasvukeskusten tapaan hidastunut viime vuosina vuokra-asuntotarjonnan kasvaessa, mutta nousun uskotaan kuitenkin jatkuvan etenkin pienissä asunnoissa. Toimisto- ja tuotannollisten tilojen vuokratasojen odotetaan pysyvän jokseenkin ennallaan.

  Jyväskylän seudun kiinteistömarkkinat -katsaus

  Lisätietoja:
  Mikko Soutamo, johtava asiantuntija, KTI Kiinteistötieto Oy, puh. 050 5480 480
  Kimmo Kurunmäki, johtaja, yhdyskunta ja infra, RAKLI ry, puh. 050 373 6144

  Tiedote perustuu KTI Kiinteistötieto Oy:n RAKLIn toimeksiannosta toteuttamaan katsaukseen Jyväskylän seudun kiinteistömarkkinoista. Tietojen lähteinä on käytetty mm. KTI:n tietokantoja ja kiinteistöalan ammattilaisille suunnattuja barometrikyselyjä.