• fi
  • en
  • Workplace Awards -kilpailu

    Workplace Awards -kilpailu 

    Kilpailun tavoitteena on työympäristöjohtamisen tunnettuuden ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden parantaminen. Samalla tuodaan tunnetuksi parhaita caseja hybridityöympäristöjen kehittämisessä ja viedään näin alaa eteenpäin.

    Workplace Awards -kilpailu kokoaa kokonaisvaltaisesti työympäristöjohtamisen parhaita käytäntöjä neljässä eri sarjassa:

    1. Organisaatiokulttuuri ja johtaminen, uudet tavat työskennellä,
    2. Uusien työvälineiden ja teknologioiden kehitys,
    3. Fyysisen työympäristön kehittäminen,
    4. Vastuullisuus.

    Osallistujina ovat olleet organisaatiot tai teon toteutuksessa mukana olleet tahot. Kilpailuun on voinut osallistua niin pienillä kuin suurilla työympäristöteoilla, kuitenkin niin, että teon tulee olla toteutettu kyseisen osallistumisvuoden aikana.

    Lisätietoa:
    Workplace Awards -kilpailu 2024

    Workplace Awards 2024 -kilpailun voittajat

    Raklin Workplace Awards: Henkilöstön osallistaminen korostuu Suomen parhaiden työympäristöjen kehittämisessä

    Vastuullisuus

    Voittaja

    Newsec PAM:n uusi vastuullinen työympäristö, Roihu
    Kiinteistöalan asiantuntijayritykselle Newsec PAM:lle vuodet 2018–2021 olivat kasvun vuosia. Lisäksi Newsecin yritysstrategia ja brändi uudistuivat yhä vastuullisemmaksi sekä asiakas- ja ihmisläheisemmäksi. Kasvuajanjakson aikana todettiin, etteivät vanhat toimistotilat Postitalossa enää tukeneet yrityksen toimintaa, henkilöstöä tai kulttuuria. Tämän myötä Newsec päätti alkuvuodesta 2021 käynnistää laajan työympäristökehitysprojektin omien asiantuntijoiden voimin, nimellä ’Newsec Experience’. 

    Projektiin osallistettiin kattavasti Newsecin organisaatiota eri osa-alueilta, ja päätöksenteossa näkyi henkilöstön monimuotoisuus eri tasoilta. Projektin ja uuden työympäristön sydämenä ovat ihmiset, Newsecin ykkösarvon mukaisesti ”Passion for Colleagues and Clients”, jonka ympärillä korostuu vahvasti vastuullisuuden eri muodot. Tämän myötä uusien toimistotilojen keskeisimmiksi tavoitteiksi asetettiin vastuullisuusnäkökulmasta:

    • Sosiaalinen, Yhteisöllinen, Hyvinvointia tukeva
    • Ympäristö, Vähähiilinen, Kiertotaloudellinen, Ympäristötehokas käyttää
    • Hallinnollinen, Tasa-arvoinen, Kokonaistaloudellisesti järkevä

    Kattavan tilahakuprosessin jälkeen, keväällä 2022 Newsec PAM solmi uuden sopimuksen Genestan kanssa Ruoholahden Roihuun, jonne uusi upea ja vastuullinen työympäristömme on luotu!

    Kunniamaininta

    Ylva: Ikonisten sijaintien avaaminen kaupunkilaisten jaettuun käyttöön
    Vuonna 2023 Ylva avasi ikonisia sijainteja ja arvokiinteistöjä useiden organisaatioiden jaettuun käyttöön Helsingin keskustassa kumppaniverkostomme kanssa. Esimerkkejä avatuista kohteista ovat Spacentin kanssa avattu Armaan kulma, Bofficen kanssa avattu Kaivotalon kerros sekä Tapahtumahotelli Huoneen kanssa avattu Kaivopihan alakerta. 

    Kokeiluilla pyrimme löytämään malleja, joilla asiakkaillemme olisi aina sopiva määrä tilaa käytössään. Erityisesti hybridityöskentelyn vakiintumisen myötä organisaatioiden tarpeet joustavalle tilan käytölle ovat lisääntyneet. Vailla käyttöä oleva kiinteistö taas on ympäristökuorma ja kulu, joka ei luo arvoa. Kokeilluilla malleilla organisaatiot voivat vähentää tilan tarvettaan jopa 30 %, mikä vähentää niin ympäristökuormaa kuin taloudellisia panostuksia ja mahdollisesti lisää kohtaamisia yli organisaatiorajojen. Kulttuurillisesti mallit tosin vaativat organisaatioilta muuntautumiskykyä.

    Siksipä nopeasykliseen tilantarvemuutokseen matalalla kynnyksellä hyödynnettävät organisaatioiden jaetut tilat pääkonttorien läheisyydessä, yhteydessä tai lähellä työntekijöitä, asiakkaita ja kumppaniverkostoa voivat ratkaista vajaakäytetyn tilan sosiaalisia, ympäristöllisiä ja taloudellisia haasteita. Parhaimmillaan kokeiltavat mallit voivat skaalautua vuokrauksen toimintamalleiksi laajemminkin, mikä vaikuttaa organisaatioiden tilatarpeisiin ja järkevöittää niukkojen planetaaristen resurssien käyttöä.

    Organisaatiokulttuuri ja johtaminen, uudet tavat työskennellä

    Voittaja

    EY Helsinki: Dataan pohjautuva hybridiajan timantti
    EY työllistää pääkaupunkiseudulla yli 900 työntekijää, jotka arvostavat vapautta ja aidosti oman näköistään työelämää!  

    Tästä lähti suunnittelu, kun EY tavoitteli uuden ajan huippuunsa viritettyä työympäristöä, jossa yhdistyvät vastuullisuus, ihmiset, työhyvinvointi, teknologia, hybridityön monipuolisuus, huipputason työntekijäkokemus sekä työnantajamielikuva. Vastuullisuudesta kertoo mm. saavutettu LEED Platinum sertifikaatti. Halusimme luoda houkuttelevan yhteisöllisen alustan kohtaamisille ja yhteistyölle sekä omalle henkilöstölle, että asiakkaillemme. Kiihtyvän muutoksen myötä työympäristön muunneltavuuteen kiinnitettiin erittäin paljon huomiota.  

    Henkilöstön osallistava suunnittelu, muutosjohtaminen sekä työympäristön datan hyötykäyttäminen ovat olleet keskiössä alusta alkaen ja edelleen jatkuvasti tulevaisuuteen katsovassa yhteisössämme. Onnistumisen edellytykset ovat sitoutuminen muutokseen, ketteryys muuttua, luottamus, matala organisaatiorakenne ja avoimuus.  

    Kunniamaininta

    Welado: Jaettu johtajuus
    Jokaisen weladolaisen työsopimuksen tehtäväkuvauksessa lukee, että weladolaisen tärkein tehtävä on mahdollistaa muiden menestyminen ja työyhteisön hyvinvointi. Johtajuus on siis jaettu jokaisen, ei ainoastaan johdon tai esihenkilöiden, tehtäväksi. Jokaisen weladolaisen tehtävä on huolehtia ihmisten hyvinvoinnista, tiimien menestyksestä, terveestä taloudesta ja asiakaskokemuksesta.

    Weladolaiset tukevat muiden menestymistä jakamalla omaa osaamistaan ja asiantuntijuuttaan esim. sisäisestä Lasse-verkkokaupasta hankittavien palveluiden kautta. Näin jokainen meistä osallistuu johtamiseen. Esihenkilön tärkeä tehtävä on auttaa tiimiläisiään miettimään heidän vahvuuksiaan ja osaamistaan, jota kannattaa jakaa muille.

    Jaettu johtajuus edellyttää tiimeissä keskustelua ja asioiden yhteistä pohtimista, luottamusta sekä avointa tiedonjakoa. Tärkeää on, että tiimiläiset jakavat näkökulmia ja käyttävät kaikkien taitoja ja osaamista hyväksi. Myös päätöksiä on järkevin tehdä siellä, missä on paras asiantuntijatieto päätöksenteon tueksi.

    Fyysisen työympäristön kehittäminen

    Voittaja

    Gofore, Jatke, Ahlström, Suunnittelemo: Hybridityö, yhteisöllisyys ja vapaa-aika yhdistyvät Goforen pääkonttorilla

    Digitaalisen muutoksen konsulttiyhtiö Goforen pääkonttori muutti Tampereella uuteen punatiiliseen GO21-toimitilakortteliin. Vuonna 2023 valmistuneet tilat mahdollistavat hybridityön, monipaikkaisuuden, muunneltavuuden sekä kohtaamiset tiimien, asiakkaiden ja laajemman yhteisön kesken. Työpistettä voi vaihtaa joustavasti rennommasta vetäytymistilasta yhteisöllisempään. Monipaikkainen työskentely kollegan tai asiakkaan kanssa onnistuu sujuvasti vetäytymistiloissa, joissa on panostettu työergonomiaan ja etätapaamisen toimivuuteen. Toimisto palvelee yksilöllisesti erilaisten työntekijäryhmien tarpeita. Tiloissa on panostettu aivoystävällisiin ratkaisuihin, kuten keskittymistä ja palautumista tukeviin tiloihin, valaistukseen ja akustiikkaan, ja ne kannustavat myös vapaa-ajanviettoon: esimerkiksi harraste- ja kuntoilutilat ja panoraamasauna ovat työyhteisön käytössä. Työtilatarpeet kehittyivät projektin aikana, mikä edellytti Goforelta ja hankkeen toteuttaneilta kumppaneilta kykyä muuttaa suunnitelmia ketterästi.

    Voittaja

    Kohina: Hoitopolku ja työntekijäpolku kohtasivat paremmin syöpäsairaalan uudistuksen myötä

    Docrates Syöpäsairaalan laajennusprojektissa tehtiin merkittäviä parannuksia henkilökunnan tiloihin. Painopiste oli erityisesti eri toimenpidehuoneiden, lepohuoneiden, vaatehuollon, pukutilojen ja välinehuollon suunnittelussa ja varustelussa. Uudet tilat on suunniteltu entistä toiminnallisemmiksi, mikä parantaa työskentelymukavuutta ja lisää viihtyisyyttä.

    Lisäksi lääkäreiden ja hoitajien työtiloja suunniteltiin aiempaa tilavammiksi ja yksilöllisempiä tarpeita pystyttiin huomioimaan. Merkittävä panostus tehtiin myös akustiikkaan, mikä parantaa tilojen äänimaisemaa ja vähentää häiriöitä, edistäen työn tehokkuutta ja tyytyväisyyttä.

    Laajennuksen yhteydessä tulevaisuuden tarpeisiin vastaaminen oli keskeistä, ja varmistettiin resurssien kestävyys pitkällä aikavälillä. Uudet tilat kannustavat henkilökuntaa kokoontumaan yhteen, luoden positiivisen ilmapiirin ja edistäen yhteisöllisyyttä. Tämä yhteisöllisyyden lisääntyminen tukee tiimityötä ja kollegiaalista vuorovaikutusta, parantaen kokonaisvaltaisesti työilmapiiriä ja henkilökunnan hyvinvointia.

    Docrates Syöpäsairaalan investointi henkilökunnan tiloihin, toiminnallisuuteen, viihtyvyyteen ja akustiikkaan on kilpailuvaltti alalla, joka edistää sekä henkilökunnan että potilaiden hyvinvointia ja tyytyväisyyttä.

    Uudet työvälineet ja teknologia

    Voittaja

    Steerpath: Hybridityösovellus Miten houkutella työntekijät takaisin toimistolle

    Suomalainen Steerpath on erikoistunut hybridityöhön ja on kehittänyt moderneja työympäristöihin soveltuvia sovelluksia vuodesta 2018 lähtien. Toimistojen alhaiset käyttöasteet ja työntekijöiden etääntyminen toimistolta ovat ohjanneet voimakkaasti tuotekehitystä. Sovellus tarjoaa työntekijöille työkaluja, joiden avulla he voivat valita parhaan työskentelypaikan jokaiselle viikonpäivälle. Tämä alkaa oman unelmatiimin luomisesta sovelluksen sisällä. Merkittävin tekijä on yhteisöllisyys ja kollegoiden kanssa vuorovaikutus. Yrityksen työntekijät haluavat löytää tilan, jossa he voivat työskennellä tuotteliaasti yhdessä tiimin kanssa. Sovelluksen avulla voi kätevästi varata tiloja, resursseja ja jopa pysäköintitilaa etukäteen. Sovellus tarjoaa myös organisaatiolle vapauden muokata omaa hybridimalliaan ratkaisun avulla niin, että se sopii parhaiten työpaikalle. Tämä auttaa toimistojen päivittäisessä arjessa kuin kiinteistöjen resurssien hallinnassa sekä organisaation strategiassa.

    Vuosi 2023

    Suomen innovatiivisimpia työympäristöjä kehitetään aivoergonomia, vuorovaikutus ja tekoäly kärjellä >

    Yrityskulttuuri ja johtaminen
    Dagmar & Rakka Works: Uusi tila, uudet toimintatavat – Miten tuodaan yrityksen henki osaksi uusia toimitiloja?
    Markkinointitoimisto Dagmar muutti uusiin toimitiloihin Helsingin Annankadulle kesällä 2022. Työympäristömuutos tarkoitti myös muutosta työntekemisen tavoissa. Tavoitteena oli luoda työyhteisölle uusi tapa työskennellä uusissa tiloissa sekä yhteiset pelisäännöt tukemaan tilan käyttöä. Dagmar toivoi myös, että yrityksen henki saataisiin siirtymään uusiin toimitiloihin. Toimeksiannossa luotiin kaikille dagmarilaisille työpajojen sarja, joiden tavoitteena oli auttaa osallistujia tunnistamaan itselleen sopivia työtapoja, vahvistaa tiimien yhteisiä työskentelytapoja sekä tukea tavoitekulttuuria. Prosessi huipentui koko henkilöstön yhteiseen pelisääntötyöpajaan, jossa luotiin yhteiset pelisäännöt uudelle toimistolle. Pelisäännöt koskivat sekä fyysistä työympäristöä että sosiaalisia vuorovaikutustilanteita (tavoite kulttuuri). Noin vuosi muuton jälkeen työympäristö ja toimintatavat ovat osoittautuneet toimiviksi ja niitä kehitetään edelleen henkilökunnan palautteen perusteella.

    Uudet työvälineet ja teknologia
    Workspace: Sanoin Observations – dataa ja ymmärrystä tilojen käytöstä sekä vuorovaikutustilanteista
    Työympäristökehitykseen erikoistunut Workspace suunnitteli ja kehitti Sanoin Observations -sovelluksen sekä tietovaraston ja menetelmän datan tulkintaan. Kehitetyn kokonaisuuden avulla selvitetään, miltä työskentely toimistolla näyttää verrattuna organisaation strategisiin tavoitteisiin ja suhteessa vertailudataan. Sanoin Observations tarjoaa mittarin toimistolla työskentelyn syväymmärrykseen sekä auttaa organisaatioita hyödyntämään fyysistä tilaa strategisena resurssina. Tavoitteena on luoda tiloihin parempaa käyttäjäkokemusta objektiiviseen dataan nojaten. Työkalun avulla on ensimmäisen puolen vuoden aikana autettu jo yli 20 organisaatiota ymmärtämään paremmin tiloja ja niissä tapahtuvaa vuorovaikutusta. Sanoin Observationsin uutuusarvo näkyy työkalukokeiluina ja tekoälyn soveltamisena osana työskentelyä, mutta myös menetelmäkehityksenä. Workspacen kehittämä menetelmä datan tulkintaan tuottaa mm. organisaation Space-Work Fit -tilannekuvan sekä Energetic Interaction at Office -indeksin.

    Fyysinen työympäristö
    Trevian & Flock: Kohtaamisia ja aivotyötä Erottajalla
    Trevianin uudet tilat Erottaja2:ssa on suunniteltu vastaamaan pandemian myötä muuttuneisiin tilatarpeisiin. Tavoitteena oli luoda toimisto, jonne tullaan ennen kaikkea kohtaamaan kollegoja ja asiakkaita, mutta joka tarjoaa rauhallisen ympäristön myös aivotyölle. Uuden toimiston suunnittelusta vastasi suunnittelutoimisto Flock, ja muutosmatkaa uuteen työympäristöön tuettiin Työterveyslaitoksen kanssa toteutetulla aivotyöhankkeella, jonka tavoitteena on tukea ja kehittää työntekijöiden hyvinvointia. Uuden toimiston tilaratkaisuista pyrittiin löytämään tukea kognitiiviseen ergonomiaan, minkä seurauksena toimistolle syntyi kolme erilaista äänenvoimakkuuden mukaan jaoteltua avotyöskentelytilaa: yhteistyöhön kannustava ja puheen salliva tila, rauhalliseen työskentelyyn sopiva vaimeat äänet salliva tila sekä itsenäiseen työskentelyyn sopiva hiljainen tila. Toimiston sisustuksessa on puolestaan käytetty voimakasta värimaailmaa, joka ruokkii sekä luovuutta että rohkeutta. Uusi toimisto on houkutteleva ja viihtyisä, ja siellä tehdään työtä monipaikkaisesti, joustavasti ja yhteisöllisesti.

    Senaatti-kiinteistöt: Joensuun yhteinen työympäristö (YTY)
    Senaatti-kiinteistöt on tuottanut yhdessä 10 valtiotoimijan/viraston kanssa yhteisen työympäristön Joensuuhun. Joensuun kohde on yksi ns. yhteisten työympäristöjen (YTY) tulevaa valtakunnallista verkostoa, joka kattaa tulevaisuudessa yli 25 paikkakuntaa. Verkosto toteuttaa valtion tavoitetta tukea monipaikkaista työtä ja virastojen tuottamien palvelujen helppoa saatavuutta. Kiinteistönäkökulmasta yhteiset työympäristöt tuovat täysin uudenlaisen lähestymistavan tilojen käyttöön ja vuokraukseen. Yhteisellä työympäristöllä tarkoitetaan ratkaisua, jossa työskentely-ympäristön tilat ovat mahdollisimman pitkälti yhteiskäyttöiset ja perustuvat valtion yhteisten työympäristöjen monitilakonseptiin. Työpisteet ovat lähtökohtaisesti kaikkien toimijoiden käytössä ja toimijakohtaiset ”kotipesä”-tilat ovat minimissä. Asiakaspalvelutilat ovat niin ikään yhteiset, ja niiden toteutukseen on sovellettu palvelumuotoilun keinoin kehitettyä julkisen hallinnon asiakaspalvelupistekonseptia. Ratkaisu vastaa hybridityöajan tarpeisiin joustavuudellaan ja sen kautta myös pienemmille organisaatioille tarjoutuu mahdollisuus hyödyntää monipuolisen monitilaympäristön tiloja ja palveluita. Tehokkaat, modernit tilat tuottavat valtiolle säästöjä toimitilakustannuksissa.

    Vastuullisuus
    Sitra & Fyra: Toimitilauudistus tulevaisuuden ennakoinnin ja vastuullisuuden periaatteita noudattaen
    Suomen itsenäisyyden juhlarahasto, Sitra, on vastuullinen ja riippumaton tulevaisuustalo, jonka tehtävänä on ennakoida tulevaisuuteen vaikuttavia ilmiöitä, kehittää ja selvittää uusia ratkaisuja ja toimintamalleja sekä tehdä ennakkoluulottomia kokeiluja yhdessä eri sektoreiden kanssa. Strategia Sitran Ruoholahdessa sijaitsevien toimitilojen uudistukseen noudatti samoja tulevaisuuden ennakoinnin ja vastuullisuuden periaatteita. Suunnittelutoimisto Fyran toteuttama toimitilojen uudistusprosessi keskittyi seitsemännen kerroksen työympäristön päivityksiin, uusien työskentelytapojen määrittämiseen ja kuudennen kerroksen hybriditapahtumatilan uudistamiseen. Käyttäjän tarpeita tukevan toiminnallisuuden ja visuaalisen ajattomuuden lisäksi suunnitteluprosessissa keskeisessä roolissa olivat vastuullisuuden eri osa-alueet. Kestävän kehityksen yhdeksän R:ää ohjasivat projektin rakenne-, materiaali- ja kalustevalintoja. Hyvinvointia tukevat, jokaista käyttäjää inklusiivisesti palvelevat tilat kuvastavat projektin sosiaalista vastuullisuutta.

    Vuosi 2022

    Työympäristöissä trendaavat nyt henkilöstön hyvinvointi ja työntekijöiden kohtauspaikat >

    Pääsarja: Agile Work & Bluefors 
    Bluefors kaipasi kokonaisvaltaista tilakonseptia, joka tukisi yrityksen identiteettiä tutkimukseen ja kehitykseen keskittyvänä kansainvälisenä kasvuyrityksenä ja tarjoaisi mahdollisuuksia yrityksen kasvaessa. Agile Work loi Blueforsille täysin uudenlaisen työympäristökonseptin, jonka keskeiseksi elementiksi muodostui henkilöstöravintola. Työympäristöä suunniteltiin yhteistyössä asiakkaan kanssa ja pyrittiin aidosti ensiluokkaisiin ratkaisuihin. Suunnittelussa hyödynnettiin 3D-visualisointeja ja animaatioita ja 3D-visualisointien ansiosta myös erikoissuunnittelijat saivat yhtenäisen käsityksen halutusta lopputuloksesta. Virtuaalista todellisuutta hyödynnettiin myös tilan hahmottamisessa ja sen avulla kerättiin arvokasta palautetta, jonka kautta hiottiin vielä yksityiskohtia ja valittiin materiaaliratkaisuja.

    Vastuullisuus: Mushrooming & Monoma: Mushrooming-työhuoneverkoston ja kiinteistömanageri Monoma Finlandin yhteistyö 
    Mushrooming ry:n ja Monoma Finlandin yhteistyö tuo ketteryyttä koronan jälkeiseen työkulttuuriin ja tyhjien toimistokiinteistöjen käyttöönottoon. Aikaisemmin tyhjät kiinteistöt ja niiden potentiaaliset käyttäjät eivät ole kohdanneet, mutta Mushrooming ry:n ja Monoman yhteistyö edesauttaa näitä kohtaamisia. Yhteistyön myötä pyritään luomaan yhteisöllisiä työtiloja, jotka ovat persoonallisia ja joiden ydinryhmä on pieni. Myös suuret yritykset voivat vuokrata niistä työntekijöilleen työpisteen. Ensimmäisenä vuokralaisena yhteistyössä oli Helsinki Urban Art ry ja vastaavia kokeiluja on suunnitteilla myös muihin tiloihin. 

    Yrityskulttuuri ja johtaminen: If: If rinnallasi 
    Ifin Espoon toimisto muutti keväällä 2021 uusiin tiloihin ja tätä edelsi yrityksen kulttuurinmuutostyö. Organisaatiokulttuuria alettiin kehittämään Paras työpaikka -ohjelmalla, jonka painopisteinä olivat yhteisöllisyyden rakentaminen ja inklusiivisuuden huomioiminen niin toimitilaratkaisuissa kuin kulttuurissakin. Tämän myötä myös johtamisesta tuli yhteisöllisempää ja esihenkilöfoorumeissa annettiin työkaluja oman tiimin johtamiseen muutosta ennen ja sen aikana. Lisäksi koko henkilökunta pidettiin uutiskirjeillä ajan tasalla ja heitä osallistettiin Viima-sovelluksen avulla. Muuton jälkeen apuna on ollut Keilalampi Guidebook. Lisäksi Smart Office -työkalu Empathic Building ja WELL-sertifikaatin hakeminen ovat tukeneet muutoksissa. Suurena muutoksena on ollut omista työpisteistä siirtyminen Activity Based Working -malliin ja tässä kulttuurinmuutoksen johtaminen on ollut keskiössä. Aikaisempaa vahvemman yhteishengen kehittyminen on huomattu myös henkilöstön joukossa ja se on noussut esille kyselyissä.

    Fyysinen työympäristö: Rune & Berg & Postnord 
    PostNordin työympäristöhankkeen tavoitteena oli luoda yhteisöllisyyttä ja henkilökunnan tarpeita tukeva pääkonttori toimiston sijainnin ja toiminnallisuuden kannalta. Rune & Berg toteutti tarvemäärityksen ja tilasuunnittelun vahvasti yhteistyössä asiakkaan kanssa keskittyen työntekijäymmärrykseen. Tarvemäärityksen pohjalta tilasuunnittelua ohjasi tavoiteltu kokemus, joka on nykyaikainen, houkutteleva, vastuullinen ja energinen. Vastuullisuus on myös huomioitu ja hanke on arvioitu kestävän kehityksen asiantuntijoiden toimesta vastuulliseksi teoksi Planet Company -yhteisössä. Lopputuloksena Postnordin työympäristöhankkeessa ovat houkuttelevat ja edustavat uudet tilat keskeisellä sijainnilla. 

    Uudet työvälineet ja teknologioiden kehittäminen: Workspace: Sanoin-sovellus  
    Hybridiajan toimistoilta toivotaan erityisesti kohtaamisia ja Sanoin-sovellus auttaa näiden kehittämisessä. Workspace Oy suunnitteli ja kehitti yhdessä Futuricen kanssa vuorovaikutusta mittaavan ja analysoivan Sanoin-sovelluksen. Sovelluksen avulla voidaan mitata puheenvuorojen jakautumista tasaisesti ja kohtaamisten määrää ja energisyyttä. Tästä saatavaa tietoa on mahdollista hyödyntää myös fyysisten työympäristöjen kehittämiseen. Sovellus käyttää tekoälyä vastuullisesti ja yksityisyydensuoja varmistetaan tietojen anonymisoinnilla ja aggregoinnilla. Sovellus on ollut aluksi käytössä rajatulle joukolle ja se tulee julkisesti saataville vuoden 2022 aikana. 

    Vuosi 2021

    Elisan virtuaalinen työympäristö palkittiin Vuoden työympäristötekona >

    Pääsarja: Elisa: Fyysinen ja digitaalinen työympäristö tukee virtuaalista työntekijäympäristöä    
    Elisalla perustettiin kaksi ryhmää työskentelemään korona-asioiden parissa. Pienemmän ydinryhmän kautta ohjattiin kriittisiä toimenpiteitä, kuten suojavarusteiden jakamista. Laajennettu ryhmä ylläpiti tilannekuvaa eri toiminnoista. Elisalla oli jo aiemmin totuteltu monimuotoiseen työn kulttuuriin, antureihin ja työpisteiden varaamiseen. Jo tehty työ helpotti laajamittaiseen etätyöskentelyyn siirtymistä, digitaalisen Reittioppaan laajempaa käyttöä ja antureiden hyödyntämistä esimerkiksi ravintolapalveluiden ja siivouksen mitoittamiseen.

    Yrityskulttuuri ja johtaminen: A-Insinöörit: Paras työpaikka – sijainnista riippumatta
    A-Insinöörien siirtymä etätöihin tapahtui nopeasti. Kokoukset ja asiakastapaamiset muuttuivat virtuaalikokouksiksi, työpaikkojen kohtaamispaikat siirtyivät kahvihuoneista chat-ryhmiin ja virtuaalikahvitteluihin. Työyhteisön suuremmat tapahtumat muuttuivat virtuaaliyhdessäoloksi. Onnistumisen taustalla on yhdessä tekemisen kulttuurin, esimiesvalmennusten sekä yritysjohdon ja henkilöstön välinen vahva luottamus. Tämä näkyy myös henkilökunnan työhyvinvointikyselyissä.

    Uudet työvälineet, teknologiat ja tiedolla johtaminen: Spacent: Vajaakäyttöiset tilat työkäyttöön
    Spacentin avulla kiinteistöjen omistajat ja vuokranantajat pystyvät tarjoamaan vajaakäyttöistä ja tyhjää tilaa työntekijöiden käyttöön joustavasti ympäri kaupunkia. Spacentin tavoitteena on muuttaa kaupunkien tilojen käyttöä kestävämpään suuntaan. 

    Fyysisen työympäristön kehittäminen: Helsingin kaupunkiympäristön toimiala: Työympäristön muutos ja ketterät uudet toimintatavat pandemiaan vastaamisessa 
    Kaupunkiympäristön toimiala on valmistellut kokonaisvaltaista yrityskulttuurin ja työympäristön muutosta jo usean vuoden ajan. Pandemia nopeutti valmisteltuja toimenpiteitä, kuten etätyön johtamista ja pilvipalveluiden käyttöönottoa. Pandemian alkuaikana Kaupunkiympäristön uudesta toimitalosta otettiin monitoimitila kaupungin muuhun käyttöön ja osa tiloista suljettiin. Asiakaspalvelussa siirryttiin ajanvaraukseen ja sähköisiin kanaviin. Asiakkaiden ja työntekijöiden liikkuminen talossa eriytettiin ja kohtaamiset tiloissa minimoitiin.

    Vuosi 2020

    Solitan ja Fyran yhteistyössä toteuttama työympäristökonsepti joustaa työelämän tarpeisiin >

    1 sija: Fyra – Solita
    Teknologiayritys Solita valitsi Fyran luomaan toimitilojensa uutta kattokonseptia, joka samalla muuttaisi kasvavan yrityksen työnteon mallia.  Projektiryhmä lähti luomaan toimitilaa, joka mahdollistaa kasvun ilman että tilan neliöt lisääntyvät. Fyra kehitti Solitan palvelumuotoilijoiden kanssa co-designin keinoin toimintamallin, jossa Solitan työntekijät pääsivät työpajojen kautta mukaan konseptin suunnitteluun. Solitan tilatyypit räätälöitiin vastaamaan käyttäjien ja tiimien tarpeita.

    2 sija: Säterinportti
    Säterinportti tarjoaa uuden ajan toimistotilaa, jossa muuttunut työelämä ja työhyvinvointi ovat koko suunnittelun lähtökohta. Säterinportissa yhdistyy työhyvinvointi ja ympäristöystävällisyys. Säterinportti on ensimmäinen kiinteistö Suomessa, joka on saavuttanut kansainvälisen WELL-hyvinvointisertifikaatin.

    3 sija: Kesko
    Keskon uusi K-Kampus valmistui kesäkuussa 2019, jolloin sinne muutti 1800 keskolaista kahdeksasta eri toimipisteestä. Tämän mittavan kulttuurimuutoshankkeen myötä saman katon alle tuotiin kolme eri toimialaa, jotka ovat aiemmin toimineet eri toimipisteissä. Suunnittelussa otettiin vastuullisuus hyvin huomioon ja kampus suunniteltiin vastaamaan henkilöstön tarpeita.

    Vuosi 2019

    Vuoden työympäristöteko -kilpailun voittaja herätti henkiin entisen Nokian kampuksen >

    Voittaja: Salo IoT Campus

    Salo IoT Campus on perustettu vuonna 2017 entisen Nokian kampuksen tiloihin. Vuoden 2018 aikana on tehty erilaisia muutostöitä, jotta tilat palvelisivat paremmin nykyisiä käyttäjiään monikäyttäjäympäristönä. Tiloihin on avattu uudistetut coworking -tilat sekä rakennettu pientoimistoja eri siipiin. On myös keskitytty palveluintran luomiseen erilaisten vapaa-ajan palveluiden avulla, kuten elokuvailloilla sekä yhteisillä liikuntavuoroilla.