• fi
 • en
 • Mikko Somersalmi: Kertaus Rakennuttajapäivien ajankohtaisista

  Kiitoksia kaikille Rakennuttajapäiville osallistuneille! Oli hienoa nähdä niin paljon rakennuttamisen huippuammattilaisia mukana. Pidin oman rakennuttajan ajankohtauskatsaukseni torstai-iltapäivällä. Sen verran paljon on ajankohtaista asiaa tällä hetkellä esillä, että oli työn takana karsia asiaa puolen tunnin pakettiin. Tämän blogin kautta siis vielä nostan esiin läpikäytyjä asioita.

  Ajankohtaiskatsauksessani olivat esillä liittojen Paremman laadun puolesta -yhteishanke, meneillään olevat ja aloittelevat RT-korttityöryhmät, tietoa lausunnolla olevista ja olleista säädösluonnoksista, energiatehokkuusdirektiivin muutosehdotuksesta, koko alan digitalisaatiota edistävästä KIRA-digi-hankkeesta ja sen hakukierrosten tilanteesta sekä RAKLIn klinikoista ja kehittämishankkeista.

  Paremman laadun puolesta -hankkeen laatupilotit etenevät hyvin ja tämän vuoden aikana jaetaan lisää esille nousseita hyviä hankkeen johtamisen käytäntöjä, joilla taataan kosteudenhallinnan, hankinnan laatuvaatimusten ja moitteettoman vastaanoton toteutuminen.

  Ympäristöministeriö uudistaa parhaillaan rakennusmääräyskokoelmaa. Alkuvuoden 2017 aikana ovat lausunnoilla asetukset rakennuksen käyttöturvallisuudesta, paloturvallisuudesta ja kosteusteknisestä toimivuudesta. On luvattu, että säädösuudistusten kautta on myös tarkoitus normitalkoiden hengessä vähentää nettomääräistä sääntelyä. RAKLI tulee lausunnoissaan ottamaan tuon näkökulman vahvasti esille yksityiskohtaisempien tarkastelujen rinnalla ja hyödyntää TOP10 listaansa, johon on koottu kiireellisimmät rakentamisen sääntelyn kevennyskohteet. Yksi näkökulma säädöksiin on niiden kustannusvaikutus, josta on kertynyt RAKLIn selvityksen ja tuoreen Suomen ja Itävallan asuinrakentamiskustannuksia vertailleen FIAT-klinikan tuloksena. Näiden pureskelua ja käytäntöön vientiä jatketaan aktiivisesti.

  Uusia työkaluja on tulossa rakennuttajien käyttöön usealta taholta. RT-kortteja sekä viilataan kertyneen kokemuksen pohjalta että laaditaan kokonaan uusia, joista merkittävimpänä kevään aikana valmistuvat allianssihankkeiden pelisäännöt. Uusia toimintamalleja ja muutosta työtapoihin on tulossa myös KIRA-digin myötä, kun kokeiluhankkeet alkavat tuottaa tulosta. Mukaan haluavia kehittäjiä on ollut moninkertaisesti verrattuna valittujen määrään, joten tulevaisuus näyttää lupaavalta, ja hakukierroksia on tulossa vielä useita – tänä vuonnakin vielä ainakin kolme.

  Rakennusten energiatehokkuus rintamalla vauhti on kova. Lähes nollaenergiarakentamisen säädösten viimeisiä versioita odotetaan parin kuukauden sisään ja kaikkien rakennuttajien on otettava huomioon, että säädökset tulevat voimaan jo ensi vuodenvaihteessa. Komission ehdotus energiatehokkuusdirektiivin uudistamiseksi oli esillä ympäristöministeriön kuulemistilaisuudessa viime joulukuussa. Uusitun energiatehokkuusdirektiivin kautta halutaan edistää muun muassa sähköisen liikenteen latauspaikkojen lisäämistä kiinteistöissä, rakennusten älykkyyttä, kansallista pitkän aikavälin peruskorjausstrategiaa ja taloudellisten kannustimien linkittämistä energiatodistuksiin.

  Rakennuttajapäivillä palkittiin kaksi rakennuttamisen ammattilaista heidän tekemästään hyvästä työstä. Onnittelut vielä vuoden rakennuttaja Pirjo Honkaniemelle ja vuoden rakennuttajakonsultti Merja Tiivolalle!

  Vuoden 2018 Rakennuttajapäivät vietetäänkin Tampereella 18.-19.1.2018. Tervetuloa!

  Mikko Somersalmi
  Tekninen johtaja