• fi
 • en
 • Mikko Somersalmi: Rakennuttaminen 2018 pähkinänkuoressa

  Mitä mahdollisuuksia ja haasteita muuttuva pelikenttä meille tarjoaakaan? Rakennuttaminen 2018 -tapahtuma vielä kirkkaana mielessä, haluan nostaa sieltä kolme tärkeää pointtia.

  Suomessa mennään tällä hetkellä rakentamisen osalta niin sanotusti isolla pensselillä sekä volyymin että vaikuttavuuden kannalta. Rakentamisen korkeasuhdanne ei näy loppua ja kaupunkien keskustoja uudistetaan täydennysrakentamisen kautta. Lisäksi maakuntauudistus ja SOTE -järjestelyt tuovat omat tarpeensa rakentamiselle. Ekonomisti Olli Kärkkäinen Nordeasta valotti tämän hetkistä tilannetta ja sitä voiko tämä korkeasuhdanne jatkua.

  Vastaus on kyllä/ei – vaihtoehtoja monimutkaisempi, mutta sekä reaalitalouden että rakentamisen mittarit näyttävät tällä hetkellä hyvältä. Riskejä toki myös on. Asuntojen kysyntää ja julkista taloutta mietittäessä on muun muassa huomioitava, että ainoa kasvava ikäluokka tällä hetkellä on yli 75-vuotiaat.

  Digitaalisuus, tietomallinnuksen hyödyntäminen ja tuottavuuden kasvattaminen – niiltä et voi piiloutua, vaikka haluaisitkin. Asian kiteytti hyvin professori Arto Kiviniemi, joka sanoi, että ”meillä on rakennusalalla mahdollisuus nostaa tuottavuutta moninkertaisesti. Jos rakennusala ei tee sitä itse, niin sen tekevät alan ulkopuoliset yritykset, jotka tuovat uusia tuotantomenetelmiä”. Otetaan siis kiinni tuosta mahdollisuudesta.

  Rohkeat kokeilut, läpinäkyvyys ja avoimuus ovat myös päivän kuumia puheenaiheita. Niiden avulla nostetaan käyttäjäkokemus keskiöön ja ulos mitataan digitaalisuuden hyötyjä. Meidän on mietittävä millä resepteillä tuottavuuden nosto saadaan siirrettyä työmaille ja kuinka suuri potentiaali on työmaan tasolla.

  Ja sitten on vielä säädösympäristön muuttuva maailma. Viime vuoden puolella muutettiin MRL:a, vuoden vaihteessa tuli voimaan uusi rakennusmääräyskokoelma, energiatehokkuusdirektiivi muuttuu ja säteilee vaikutuksia kansalliseen lainsäädäntöön. Lisäksi tiedonantovelvollisuuteen on tulossa muutoksia ja tietosuojadirektiivin soveltaminen alkaa toukokuussa. Lista on pitkä. Näiden lisäksi MRL:n kokonaisuudistus on lähtenyt liikkeelle. Rakennuttajan tulee olla tarkkana tässä muutosten tulvassa. RAKLI toimii aktiivisesti tilaajien ja rakennuttajien asialla sekä säädösten valmistelun sidosryhmäyhteistyössä että tarjoaa tietoa muutoksista viestintävälineidensä kautta.

  Tilaisuudessa jaettiin myös vuoden rakennuttajan tunnustus Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:lle ja vuoden rakennuttajakonsultin tunnustus Matti Tossavaiselle Rambollista. Onnea vielä molemmille!

  Rakennuttaminen 2019, nyt jo voi sanoa perinteisesti, Tampereella 17-18.1.2019. Tervetuloa jo tässä vaiheessa! Pistämme taas parastamme ohjelman osalta.