• fi
 • en
 • Anssi Salonen: Uudistumisen ihanuus

  Matkalla Vuosiseminaariin uppouduin tuijottelemaan junan ikkunan takana vaalenevaa taivasta ja ohi lipuvia maisemia. Mielessä pyöri ajatus uudistumisesta ja sen ihanuudesta. Onko se pakko vai mahdollisuus? En täysin päässyt pohdinnoissani loppuun, mutta ainakin uudistuminen tuntuisi mukavammalta, jos sen voi nähdä etukäteen ja siihen voi valmistautua. Entä voiko organisaation johto uudistaa päätöksellään vai pitäisikö kuitenkin tarkastella henkilön uudistumista?

  Ja siitä pääsemmekin muutoksien ennakointiin ja niihin varautumiseen

  Parhaimmillaan uudistuminen on omaehtoista. On mielenkiintoista pohtia mihin tässä ollaan menossa ja mitkä ovat onnistumisen edellytykset. Viime aikoina olen päässyt pohtimaan tulevaisuutta RAKLIn murroskarttatyön avulla. Tuollainen malli, ”kiikarit tulevaisuuteen”, voi tuoda tekemiseen jämäkkyyttä ja varmistaa etteivät pienemmät, mutta mahdollisesti tärkeämmät ilmiöt, jää havaitsematta.

  Pari sanaa jatkuvasta oppimisesta henkilökohtaisen uudistumisen voimana

  Olen kallellani jatkuvaan uuden oppimiseen. Mutta olen ollut myös havaitsevani ilmiön, jossa yhä useampi päivittää osaamistaan säännöllisesti. Illalla pääsen jakamaan Kiinteistöjohdon sertifikaatteja henkilöille, jotka ovat todistetusti sitoutuneet uudistumaan. On inspiroivaa toimia tällaisten ihmisten kanssa, siinä voin itsekin oppia jotain. Otan tavoitteeksi oppia tämän päivän sertifioiduilta ainakin yhden uuden ajatuksen.

  Miten sitten organisaatio uudistuu?

  Urheilussa tuodaan helposti uusi valmentaja ja kauden lopussa kootaan seuraavan kauden ”dream team”. Entä yrityksissä, harvemmin vaihdetaan joukkue seuraavalle kaudelle. Onneksi organisaatio voi saada uusia ajatuksia ja osaamista uudistumisensa vauhdittamiseksi myös muilla keinoin. Suomi on jo pitkään elänyt Slush-huumaa, joka heijastelee ajatusta avoimesta innovaatiosta ja organisaatioiden yhteistyöstä.

  Toki ilmiöstä pitää kuoria pois turha startup-ihannointi ja myöntää reilusti uudenlaisen tekemisen pitävän sisällään kitkaa. Vaakakupissa on kuitenkin niin paljon voitettavaa, että siihen kannattaa panostaa. Tänä vuonna toista kertaa järjestettävä ReCoTech Meetup on osaltaan ollut vahvistamassa tätä ilmiötä myös rakennetun ympäristön toimijoissa. On todistetusti helpompaa, nopeampaa ja tehokkaampaa uudistua toimimalla avoimesti muiden kanssa. Toivottavasti näemme 30.11. ReCoTechissä.