• fi
 • en
 • Helsinki Research Forum: Pääkaupunkiseudun toimistotilojen vajaakäytössä maltillisempaa kasvua

  Helsinki Research Forum päivitti pääkaupunkiseudun keskeisten toimistoalueiden vajaakäyttöasteen sekä tarkastelussa olevan toimistokannan. Joulukuun 2023 lopussa tyhjää toimistotilaa oli 623 000 neliömetriä. Vajaakäyttöaste nousi edellisen kvartaalin loppuun verrattuna 0,2 prosenttiyksikköä. Kasvu oli maltillisempaa verrattuna edellisiin vuosineljänneksiin. Merkittävimmät muutokset nähtiin Otaniemessä, Pasilassa ja Ruoholahdessa.

  Helsinki Research Forum on julkaissut arvionsa pääkaupunkiseudun keskeisten toimistoalueiden vajaakäyttöasteista. Toimistoalueilla oli joulukuun 2023 lopussa noin 623 000 neliömetriä tyhjillään eli noin 11 000 neliötä enemmän kuin edellisen Q3/2023 kvartaalin lopussa. Keskimääräinen vajaakäyttöaste oli 14,6 prosenttia, jossa on noin 0,2 prosenttiyksikön verran nousua edelliseen kvartaaliin verrattuna. Vajaakäyttöasteen kasvu loiveni verrattuna kahden edellisen kvartaalin muutokseen. Tilakanta kvartaalin lopussa oli noin 4,4 miljoonaa neliömetriä.

  Vajaakäyttöasteen alueittaiset muutokset polarisoituvat maltillisesta merkittävimpiin suunnanmuutoksiin. Merkittävin muutos tapahtui Otaniemessä, jossa vajaakäyttöaste kasvoi 1,1 prosenttiyksikköä. Myös Pasilassa ja Ruoholahdessa vajaakäyttöaste kasvoi noin 1,0 prosenttiyksikköä. Pasilassa nettokäyttöönotto oli negatiivinen ja tilaa vapautui kolmesta eri kohteesta yhteensä 5200 neliömetriä.

  Tarkasteltaessa toimistomarkkina-alueita vuoden takaiseen tilanteeseen on vajaakäyttöaste kasvanut koko kannassa 2,0 prosenttiyksikköä. Merkittävimmät muutokset vajaakäyttöasteessa ovat tapahtuneet Leppävaarassa, jossa kasvua on 5,4 prosenttiyksikköä sekä Kalasatamassa, jossa kasvua on 4,5 prosenttiyksikköä. Myös Pitäjänmäellä ja keskusta-alueella (CBD) vajaakäytön kasvu on ollut merkittävää. Pitäjänmäellä vuosimuutos kasvua on ollut 3,6 prosenttiyksikköä ja keskusta-alueella 3,5 prosenttiyksikköä. Positiivista kehitystä toimistotilojen käytössä on Otaniemessä ja Sörnäisissä, jossa Otaniemessä vajaakäyttöaste on vähentynyt -4,0 prosenttiyksikköä ja vastaavasti Sörnäisissä -1,4 prosenttiyksikköä.

  Helsinki Research Forumin tuottama tieto julkaistaan osamarkkinatasolla Raklin verkkosivuilla. Joulukuun päivityksen yhteydessä Helsinki Research Forumin aiempien tutkimusten tuloksia päivitettiin sekä vajaakäyttö- että tilakantatietojen osalta. Tiedot on päivitetty kohdekohtaiseen tietokantaan, joka toimitetaan pyydettäessä. Tiedustelut sähköpostilla osoitteeseen klaus.vesama(at)rakli.fi.

  Helsinki Research Forum on kiinteistöalan asiantuntijayritysten tutkimusfoorumi, jonka tavoitteena on parantaa Helsingin toimistomarkkinoista julkaistavan tiedon laatua ja läpinäkyvyyttä. Yhteistyössä ovat mukana tällä hetkellä CBRE, JLL, Cushman & Wakefield, Colliers, Reagle ja KTI Kiinteistötieto. Rakli toimii Research Forumin kumppanina ja tarjoaa tekniset puitteet toiminnalle.

  Tutustu:
  Helsinki Research Forum