• fi
 • en
 • Workplace Awards 2024 – Työntekijöiden tarpeet innovatiivisten tilaratkaisujen ytimessä

  Workplace Awards 2024 -kilpailu on täydessä vauhdissa, ja tällä viikolla pääsemme tutustumaan Fyysisen työympäristön kehittäminen -sarjan osallistujiin. Tänä vuonna kilpailu kokosi yhteensä 24 innovatiivista työympäristötekoa neljässä eri kategoriassa. Osallistujien tekoja esitellään kevään ja alkusyksyn aikana järjestettävissä tilaisuuksissa.

  Fyysisen työympäristön kehittäminen on muutakin kuin vain rakenteiden uudistamista – se on väylä viihtyisämpään työelämään ja menestyvään organisaatiokulttuuriin. Kilpailukategorian osallistujat ovat investoineet monimuotoisiin tiloihin ja henkilöstölähtöiseen suunnitteluun, jossa työntekijöiden ääni on keskiössä. Tilaratkaisuissa heijastuu moderni näkemys siitä, miten työpaikka voi tukea työntekijöiden kokonaisvaltaista hyvinvointia ja luovuutta. Uudistettu ja raikas toimisto on kohtaamispaikka, joka luo työmotivaatiota ja sen suunnittelussa on otettu huomioon hybridityön tuomat muuttuneet käytännöt ja mahdollisuudet.

  Tutustu Fyysisen työympäristön kehittäminen -sarjan osallistujiin

  Gofore, Jatke, Ahlström, Suunnittelemo: Hybridityö, yhteisöllisyys ja vapaa-aika yhdistyvät Goforen pääkonttorilla
  Digitaalisen muutoksen konsulttiyhtiö Goforen pääkonttori muutti Tampereella uuteen punatiiliseen GO21-toimitilakortteliin. Vuonna 2023 valmistuneet tilat mahdollistavat hybridityön, monipaikkaisuuden, muunneltavuuden sekä kohtaamiset tiimien, asiakkaiden ja laajemman yhteisön kesken. Työpistettä voi vaihtaa joustavasti rennommasta vetäytymistilasta yhteisöllisempään. Monipaikkainen työskentely kollegan tai asiakkaan kanssa onnistuu sujuvasti vetäytymistiloissa, joissa on panostettu työergonomiaan ja etätapaamisen toimivuuteen. Toimisto palvelee yksilöllisesti erilaisten työntekijäryhmien tarpeita. Tiloissa on panostettu aivoystävällisiin ratkaisuihin, kuten keskittymistä ja palautumista tukeviin tiloihin, valaistukseen ja akustiikkaan, ja ne kannustavat myös vapaa-ajanviettoon: esimerkiksi harraste- ja kuntoilutilat ja panoraamasauna ovat työyhteisön käytössä. Työtilatarpeet kehittyivät projektin aikana, mikä edellytti Goforelta ja hankkeen toteuttaneilta kumppaneilta kykyä muuttaa suunnitelmia ketterästi.

  Cloud2 & Kakadu, uusi työympäristö
  Kakadun ja pilvipalvelutalo Cloud2:n työympäristöprojekti käynnistyi yrityksen kasvun ja vision myötä, kun fyysisen tilan ja ympäristön haluttiin tukevan yrityksen arkea nyt ja tulevaisuudessa. Uusiin toimitiloihin suunniteltiin monipuoliset tilatyypit erilaisten työtehtävien ja tasa-arvoisen hybridityön tukemiseksi. Nyt käytössä on aiempaa enemmän tilaa niin yhteistyölle kuin yksilötyöllekin. Tilasuunnittelussa otettiin huomioon Cloud2:n yrityskulttuuri ja arvot, joista yksi ilmeinen on ”aina ei ole tehty näin”. Yrityksen asettuminen vahvan historian omaavaan saneerattuun punatiilirakennukseen loi pohjan tätä ajattelua tukevalle tilalliselle visiolle. Vanha punatiili ja päävärinä loistava intensiivinen brändiväri pinkki, jota vasten tumman violetti ja murrettu vaaleanpunainen pehmentävät kontrastia, sitovat eri tavoin ekspressiiviset elementit yhteen. Taukotilassa on näyttävää taidetta seinillä, ja nurkissa loistavat neonpinkit jalkavalaisimet luoden tunnelmaa yhteisiin hetkiin toimistolla. Neuvotteluhuoneissa on henkilöstön itsensä ideoimat teemat, jotka näkyvät edelleen pinnoissa ja kalusteissa. Cloud2:n brändielementit ovat läsnä pieninä yksityiskohtina myös akustiikkapinnoissa, opasteissa ja teippauksissa.

  Kohina: Hoitopolku ja työntekijäpolku kohtasivat paremmin syöpäsairaalan uudistuksen myötä
  Docrates Syöpäsairaalan laajennusprojektissa tehtiin merkittäviä parannuksia henkilökunnan tiloihin. Painopiste oli erityisesti eri toimenpidehuoneiden, lepohuoneiden, vaatehuollon, pukutilojen ja välinehuollon suunnittelussa ja varustelussa. Uudet tilat on suunniteltu entistä toiminnallisemmiksi, mikä parantaa työskentelymukavuutta ja lisää viihtyisyyttä.

  Lisäksi lääkäreiden ja hoitajien työtiloja suunniteltiin aiempaa tilavammiksi ja yksilöllisempiä tarpeita pystyttiin huomioimaan. Merkittävä panostus tehtiin myös akustiikkaan, mikä parantaa tilojen äänimaisemaa ja vähentää häiriöitä, edistäen työn tehokkuutta ja tyytyväisyyttä.

  Laajennuksen yhteydessä tulevaisuuden tarpeisiin vastaaminen oli keskeistä, ja varmistettiin resurssien kestävyys pitkällä aikavälillä. Uudet tilat kannustavat henkilökuntaa kokoontumaan yhteen, luoden positiivisen ilmapiirin ja edistäen yhteisöllisyyttä. Tämä yhteisöllisyyden lisääntyminen tukee tiimityötä ja kollegiaalista vuorovaikutusta, parantaen kokonaisvaltaisesti työilmapiiriä ja henkilökunnan hyvinvointia.

  Docrates Syöpäsairaalan investointi henkilökunnan tiloihin, toiminnallisuuteen, viihtyvyyteen ja akustiikkaan on kilpailuvaltti alalla, joka edistää sekä henkilökunnan että potilaiden hyvinvointia ja tyytyväisyyttä.

  Spondan muutto uusiin, yrityskulttuuria tukeviin toimitiloihin Kukontorille
  Sponda muutti uusiin, yrityskulttuuria tukeviin toimitiloihin Kukontorille elokuussa 2023. Halusimme luoda tilat, jotka innoittavat yhteistyöhön ja ajatustenvaihtoon, ja toimivat inspiroivana esimerkkinä myös toimitilauudistuksia suunnitteleville asiakkaillemme. Suunnittelun lähtökohtana oli henkilökunnan hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä tukeva sekä lähityöskentelyyn inspiroiva työympäristö.

  Kun toimistolla vietetään aikaa yhdessä, spontaanit kohtaamiset ja näin ollen myös yrityskulttuurin vahvistaminen on helpompaa. Toimiston sydän on olohuoneesta ja avokeittiöstä muodostuva Town Hall, joka kutsuu spontaaneihin kohtaamisiin ja kokoontumisiin.

  Valmiin ratkaisun sijaan lähdimme luovalla suunnittelulla kehittämään ainutlaatuista ja modernia toimistoympäristöä 70-lukulaiseen taloon sen arkkitehtuuria kunnioittaen. Koko henkilöstömme osallistui kehittämistyöhön, jonka keskiössä olivat laatu ja vastuullisuus. Lähtökohtana oli säilyttää mahdollisimman paljon alkuperäistä ja kierrättää jo olemassa olevaa. Esimerkiksi vanhan toimistomme huonekaluja on verhoiltu uudelleen, ja useimmat uuden toimistomme huonekalut vuokrataan ostamisen sijaan. Vastuullisuus toteutuu myös toimiston energiaratkaisuissa, sillä toimisto käyttää kokonaisuudessaan uusiutuvaa energiaa.

  Workspace Oy: WeAre Solutions Oy, Elämyksellinen toimisto vaikuttaviin kohtaamisiin ja yhteistyöhön
  Workspace Oy suunnitteli v. 2023 yhdessä asiakkaan kanssa WeAre Solutions Oy:n uudet toimitilat Maistraatinportti 1:een Pasilaan. Alun perin Yhtyneet Kuvalehdet Oy:n päätoimipisteeksi vuonna 1987 valmistunut postmodernistinen rakennus peruskorjattiin YIT:n toimesta täysin. Lähtökohtana oli suunnitella monitoiminen tila, jossa painopiste on kohtaamisissa ja elämyksellisyydessä. Wearelaiset työskentelevät monipaikkaisesti Suomessa ja eri maissa. Uuden toimiston haluttiin olevan niin ”magee tila”, että se houkuttelee välillä piipahtamaan toimistolla erilaisissa palavereissa ja vaikka ilman varsinaista asiaa. Toimiston tuli olla kasvuyrityksen vakuuttava käyntikortti asiakastapaamisissa sekä toimia joustavasti erilaisissa yrityksen ja henkilöstön tilaisuuksissa. Henkilöstöllä on mahdollisuus käyttää tilaa omiin tarpeisiinsa tyhjäkäyntiaikoina mm. viikonloppuina.

  Projektin lähtötietoina hyödynnettiin WeAren tilaryhmän huolellisesti laatimaa käyttötapausten kuvausta. Sisääntulokerrokseen sijoitettiin eri kokoisia neuvottelutiloja, esiintymis- ja työpistealue sekä pistäytymistiloja verkkopalavereja varten. Ylempi kerros, jossa sijaitsi aiemmin lehtitalon edustussauna, sijoitettiin monitoiminen työkahvila ja avointa projektityöhön soveltuvaa tilaa. Tiloja voidaan jakaa joustavasti osiin erilaisin verhoratkaisuin.

  Tilojen toiminnallisuutta ja ilmettä työstettiin tiiviisti yhdessä WeAren kanssa. Tilojen arkkitehtuuri; parvimainen ylin kerros, kahden kerroksen korkuinen tila ja kerrosten välinen näyttävä avoportaikko tekevät tiloista loft-henkiset. Kalusteista suuri osa on kestävän kehityksen hengessä WeAren vanhoja kalusteita. Vanhat kalusteet luovat historiallista kerrostumaa vrt. “mistä kaikkia alkoi.” Uudet kalusteet on suunniteltu kestämään pitkään.

  Workplace Awards on Raklin järjestämä kilpailu, ja HENRY ry tukee kilpailun näkyvyyttä HR-johtajille.

  Lisätietoja kilpailusta:
  Mikko Östring
  johtaja, toimitilat, Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry,
  puh. 050 301 8933
  mikko.ostring@rakli.fi

  Lisätietoa:
  Workplace Awards 2024

  Workplace Awards 2024 – Osallistujat:
  Uusien työvälineiden ja teknologioiden kehitys