• fi
 • en
 • Vuoden työympäristöteko -kilpailu 2020

  Vuoden työympäristöteko -kilpailu 2020

  Vuoden työympäristöteko -kilpailuun saatiin tänä vuonna 14 tekoa. Iso kiitos kaikille osallistuneille!

  Vuoden työympäristöteko -kilpailun voitti Solitan ja Fyran työympäristökonsepti, joka käyttäjälähtöisyys ja joustavuus herätti tuomariston huomion. Toiselle ja kolmannelle sijalle ylsivät Säterinportin toimistokampus ja Keskon K-kampus. Kunniamaininnan sai Viitasaarella sijaitseva Osaamiskeskus Lennätin, joka on alueen toimijoiden maksuton yhteiskäyttötila.

  ”Solitan ja Fyran yhteistyössä luoma konsepti on kaikkea sitä, mitä vuoden työympäristöteolta odotetaan; käyttäjälähtöinen, innovatiivinen ja vastuullinen. Erityistä kiitosta tuomaristolta sateli tilakonseptin muuntojoustavuudesta ja siitä, että se huomioi sekä yksilöiden että tiimien vaihtuvat tarpeet”, kertoo tuomariston puheenjohtaja Antti Pitkänen.

  Lue lisää voittajista ja perusteluista.

  Kilpailun tuomaristo

  • Marita Salo, toiminnanjohtaja, Henry ry
  • Miikka Putto, Associate Director, Corporate Solutions, Newsec
  • Johanna Närvä-Hakala, Business Unit Director, Head of MOW, Sponda Ltd
  • Antti Pitkänen, Insights and Strategy Director, Agile Work
  • Tero Helenius, Founder, Rakka Works
  • Vitalija Danivska, Postdoctoral researcher, Aalto-yliopisto
  • Eelis Rytkönen, Urban developer-hippie, ‎NCC Property Development Oy

  Kilpailun kriteerit

  Käyttäjälähtöisyys

  • Osallistaminen ja vaikutus työntekijöihin
  • Vaikutus sisäiseen ja ulkoiseen asiakaskokemukseen

  Vastuullisuus

  • Työntekijöiden hyvinvointi ja organisaation suorituskyky
  • Kiertotalous, jakamistalous, energiatehokkuus ja kustannustehokkuus

  Edelläkävijyys ja innovatiivisuus

  • Uusien metodien soveltaminen, esim. kokonaisvaltainen yhteiskehittäminen
  • Digitaalisuus ja uuden teknologian hyödyntäminen

  Alla tiiviit esittelyt Vuoden työympäristöteko -kilpailuun ilmoittautuneista teoista aakkosjärjestyksessä

  Aalto-yliopisto
  Aalto Space -mobiilisovellus tekee tilojen löytämisestä ja varaamisesta helppoa kaikille Aalto-yliopiston kampuksen käyttäjille. Kehittämisen painopistealueita oli ainutlaatuinen kampuskokemus, sovelluksen laajentaminen uusiin rakennuksiin, tilojen varaamisen ja navigoinnin helppous ja käyttökokemuksen parantaminen. Sovelluksen käyttöönoton myötä tilojen käyttöaste on parantunut merkittävästi. Suuri osa yliopiston tiloista varataan sovelluksen kautta.

  Coor
  Coorin Suomen pääkonttori muutti kesäkuussa 2019 uusiin tiloihin Espoon Leppävaarassa sijaitsevaan Säterinporttiin. Henkilöstö osallistui aktiivisesti muutto- ja tilamuutosprojektin suunnitteluun ja toteutukseen. Toimiston lisäksi henkilöstön työssä viihtymistä tukee koko Säterinportin kiinteistökokonaisuus. Uuden toimitilan sijainti kartoitettiin sen pohjalta missä henkilöstö asuu ja mikä sijainti palvelisi parhaiten mahdollisimman suurta osaa toimistolla työskentelevistä. 

  Fyra – Solita
  Teknologiayritys Solita valitsi Fyran luomaan toimitilojensa uutta kattokonseptia, joka samalla muuttaisi kasvavan yrityksen työnteon mallia.  Projektiryhmä lähti luomaan toimitilaa, joka mahdollistaa kasvun ilman että tilan neliöt lisääntyvät. Fyra kehitti Solitan palvelumuotoilijoiden kanssa co-designin keinoin toimintamallin, jossa Solitan työntekijät pääsivät työpajojen kautta mukaan konseptin suunnitteluun. Solitan tilatyypit räätälöitiin vastaamaan käyttäjien ja tiimien tarpeita.

  Kesko
  Keskon uusi K-Kampus valmistui kesäkuussa 2019, jolloin sinne muutti 1800 keskolaista kahdeksasta eri toimipisteestä. Tämän mittavan kulttuurimuutoshankkeen myötä saman katon alle tuotiin kolme eri toimialaa, jotka ovat aiemmin toimineet eri toimipisteissä. Suunnittelussa otettiin vastuullisuus hyvin huomioon ja kampus suunniteltiin vastaamaan henkilöstön tarpeita.

  Keva
  Keva-talo uudistettiin monitilaksi. Tilojen haluttiin tukevan organisaation toimintakulttuurin uudistumista. Aikaisemmin kevalaisia oli kolmessa eri osoitteessa, ja vuoden 2019 kesään mennessä kaikkien työpaikka keskittyi samaan taloon. Muutoksella haluttiin muun muassa lisätä vuorovaikutusta ja spontaaneja kohtaamisia, jotka vähentävät erillisten palaverien tarvetta.

  Martela – Case Enfo
  Enfon Espoon toimistolla oli tilan vuokrasopimus päättymässä kesällä 2019.  Toimiston käyttöaste todettiin matalaksi, joten tehtiin päätös tiivistää tiloja ja karsia turhia kuluja. Päädyttiin hankkimaan työympäristö jatkuvana palveluna, joka mahdollistaa joustavuuden lisäksi sen, että maksetaan vain tarpeellisesta. Työympäristö jatkuvana palveluna mahdollistaa henkilöstölle optimaalisen työympäristön aina käyttöönsä. 

  Meeting World
  Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampus päätti muuttaa perinteisen, 90-luvulla remontoidun koppikonttorin moderniksi monitilaympäristöksi. Työn murrokseen haluttiin vastata uudenlaisilla tilaratkaisuilla ja lähtökohtana oli, ettei uudessa tilassa ole omia huoneita tai työpisteitä. Monitilatoimistoon suunniteltiin erilaisia alueita ja tiloja ja tilat varustettiin palvelemaan digitaalisia kohtaamisia.

  Nokian Renkaat
  Nokian Renkaat alkoi kehittämään työympäristöään vuoden 2018 lopulla avaamalla toimipisteellensä Pop up-toimiston, jossa uutta työtilakonseptia pilotoitiin. Tämän ja pienempien pilottien avulla kerättiin palautetta työyhteisöstä, jonka pohjalta lähdettiin uudistamaan myös muita tiloja keväällä 2019. Uuden teknologian käyttöönotto mahdollistaa työskentelyn ja yhteydenpidon maailmanlaajuisesti kaikkien Nokian Renkaiden työntekijöiden kanssa. 

  Nordea
  Nordean tavoitteena vuonna 2019 oli tukea vahvasti vihreitä arvoja ja kehittää työympäristöjä vähentämällä ympäristöjalanjälkeä. Nordea pyrki löytämään vastuullisia ratkaisuja, jotka voidaan toteuttaa vuoden aikana vanhassa, historiallisessa kiinteistössä. Yhtenä ratkaisuna oli asentaa Nordea Campus Helsingin katolle 364 aurinkopaneelia.

  Osaamiskeskus Lennätin
  Aiemmin tyhjillään olleet maalaiskaupungin keskustan liiketilat on muokattu avoimeksi, maksuttomaksi ja yhteisölliseksi etätyötilaksi. Viitasaarella sijaitseva Osaamiskeskus Lennätin on tulevaisuuden tiedon ja taidon talo, akateeminen residenssi ja alueen toimijoiden yhteiskäyttötila, jossa yritysten, oppilaitosten ja julkisen sektorin yrityskehittäjät kohtaavat.

  Ramboll Finland Oy
  Uusi pääkonttori Ramboll Village on suunniteltu kestävän rakentamisen periaatteita noudattaen ja digitalisaation mukanaan tuomia mahdollisuuksia hyödyntäen. Työympäristön suunnittelun lähtökohtana oli toteuttaa toimintalähtöinen työympäristö, joka tukee rambollilaisten työtapoja, ja tarjoaa monipuoliset tilat erityisesti projektityöskentelyyn. Ramboll Village on energiatehokas ja hyödyntää uusiutuvaa energiaa.

  Säterinportti
  Säterinportti tarjoaa uuden ajan toimistotilaa, jossa muuttunut työelämä ja työhyvinvointi ovat koko suunnittelun lähtökohta. Säterinportissa yhdistyy työhyvinvointi ja ympäristöystävällisyys. Säterinportti on ensimmäinen kiinteistö Suomessa, joka on saavuttanut kansainvälisen WELL-hyvinvointisertifikaatin.

  Technopolis – UMA Workspace
  UMA Workspace on oululaislähtöisen Technopoliksen kehittämä ja omistama coworking-ketju, jonka juuret ovat vahvasti Technopoliksen monikäyttäjäympäristön ja palveluliiketoiminnan yhdistävässä kokonaisuudessa. Yhteensä viisi uutta UMA Workspace -työtilaa avattiin Pohjoismaiden sekä Baltian alueen pääkaupungeissa. UMA Workspace tarjoaa niin suurille kuin pienillekin yrityksille mahdollisuuden vastata työntekijöiden vaativimpiin työympäristöön kohdistuviin odotuksiin, joista on tullut kuluttajamaisempia. 

  Työ 2.0 Lab
  Työ 2.0 Lab on tulevaisuuteen suuntautunut monikäyttöinen työtila, jossa luovuus ja verkostotyö pääsevät kukoistamaan. Lisäksi se toimii etätyöpisteenä ja muuntuvana tapahtumatilana vain kivenheiton päässä Helsingin rautatieasemalta. Tila on avoin ja käyttö veloituksetonta kaikille valtionhallinnon työntekijöille ja heidän kumppaneilleen.

  RAKLIn jäsenet voivat tutustua kilpailutekojen tarkempiin esittelyihin ja -videoihin täällä. Sivulle päästäksesi sinun on oltava kirjautuneena RAKLIn jäsenpalveluun.

  Tiedote 12.12.2019: Osallistu Vuoden työympäristöteko -kilpailuun

  Lisätietoa:

  Vuoden työympäristöteko -kilpailu