• fi
 • en
 • Aija Tasa: Suomella hieno ylpeydenaihe – 20-vuotias energiatehokkuussopimus

  Eilen juhlittiin suomalaista menestystuotetta, energiatehokkuussopimusta, joka saavutti komean 20 vuoden iän. Järjestelmässä erityisen hienoa on se, että tavoitteista sovitaan yhdessä neuvotellen ja mukaan lähtijät saavat itse valita keinot, joilla niihin pääsevät. Kiinteistöala on ollut yksi esimerkillisimmistä toimialoista näissä talkoissa, ja nytkin upeat 55 organisaatiota on jo liittynyt kaudelle 2017-2025.

  Energiatehokkuussopimusten juhlaseminaarissa palkittiin jokaisen alan ansioituneimmat energiansäästäjät. Vuokra-asuntoyhteisöistä palkinnon sai Espoon Asunnot ja toimitilakiinteistöistä Suomen Yliopistokiinteistöt. Lämpimät onnitteluni molemmille!

  Palkitut kiinteistönomistajat kertovat tarkemmin toteuttamistaan teoista osoitteessa www.energiatehokkuussopimukset2017-2025.fi/ajankohtaista/. Molemmille meidän alallamme kunnianosoituksen saaneille organisaatioille yhteistä on se, ettei mittavaa energiatehokkuuden parannusta ole saatu aikaiseksi yhdellä toimella. Hyvät tulokset ja jopa tavoitteet ylittänyt säästö syntyvät pienin askelin, kiristäen vähän sieltä ja vähän täältä.

  Erityisesti kiinteistöjen kaltaisissa kokonaisuuksissa yksi asia nousee energiatehokkuustoiminnassa yli muiden: yhteistyö. Rakennuksen omistaja ei yksin pysty parannuksia tekemään, ellei motivaatiota ja osaamista siihen löydy myös tilojen käyttäjiltä ja niiden päivittäisestä hoidosta vastaavilta. Onneksi asenneilmapiiri on nyt myönteinen teoille, joilla voidaan hillitä ilmastonmuutosta.

  Kiinteistöalalla merkittävimmät säästöt ovat syntyneet lämmityksen säätämisestä. On hienoa, että etäseurannan kaltaiset ratkaisut mahdollistavat koko ajan entistä tehokkaamman jatkuvan kehittämisen. Uskon, että vuoteen 2025 asetettujen tiukkojen tavoitteiden saavuttamisessa edesauttaa se, että olosuhteita voidaan entistä paremmin optimoida uutta teknologiaa hyödyntämällä. Myös uusiutuva energia tekee varmasti tällä sopimuskaudella lopullisen läpimurtonsa.

  Meidän alallamme energiatehokkuussopimuksen kattavuus on erittäin hyvällä tasolla. Mukana on jo yli 30 omistajan toimitilakiinteistöt ja yli 235 000 ammattimaisesti omistettua vuokra- ja asumisoikeusasuntoa. Mitä useampi järjestelmässä on mukana, sitä paremmin Suomi pystyy EU:ssa osoittamaan saavuttamansa säästöt. Ja toki ympäristö- ja kustannussäästömielessä on myös tärkeää, että mahdollisimman moni on mukana parantamassa energiatehokkuutta.

  Kiinteistöjen osuus maamme energiankulutuksesta ja hiilidioksidipäästöistä on noin 40 prosenttia. Tämä on niin suuri luku, että meidän pitääkin kantaa vastuumme. Kannustankin siis kaikkia, jotka vielä eivät ole mukana, liittymään energiatehokkuussopimuksen vuokra-asuntoyhteisöjen (VAETS) tai toimitilojen (TETS) toimenpideohjelmiin nyt heti!

  Aija Tasa
  VAETS- ja TETS-ohjausryhmän puheenjohtaja