• fi
 • en
 • Hyvä vuokratapa – pelisäännöt se on oltava vuokrauksessakin

  Vuonna 2003 laadittu Hyvä vuokratapa -ohje on ollut oiva ohjenuora hyvälle ja toimivalle vuokrasuhteelle, mutta sen viimeisimmästä päivityksestä on jo kulunut kymmenen vuotta. Nyt oli jo siis aika tuoda vuokrauksen pelisäännöt tähän päivään. Päivitystyöhön osallistui kaikkiaan 10 järjestöä, mikä on hieno osoitus järjestökentän yhteistyöstä. Alan yhdessä luomilla pelisäännöillä on keskeinen ja tärkeä asema hyvän ja toimivan vuokrasuhteen viitoittamisessa. Tämä on myös molempien vuokrasuhteen osapuolien edun mukaista.

  Mitä vuokrauksen toimintaympäristössä on sitten tapahtunut viimeisten vuosien aikana? Ehkä enemmän kuin vuosikymmeniin. AirBnb, uudet kimppa-asumisen mallit, digitaalisuus ja näiden myötä vuokrauksen uudet tuulet, vuokra-asumisen suosion merkittävä kasvu sekä ihmisten tarve kerätä osakseen enemmän kokemuksia kuin omaisuutta – kaikki nämä ovat muovanneet asumista ja erityisesti vuokra-asumista.

  Lähtökohtana on toki edelleen, että vuokraus on vuokranantajalle kannattavaa ja vuokralainen saa vuokran vastineeksi hyvän kodin ja turvatun vuokrasuhteen. Uskon, että tulevaisuudessa asunnot eivät ole enää pelkkiä seiniä ja kalusteita vaan asuminen on entistä enemmän palvelua, ja asiakas vuokraa asumisen palvelukokonaisuutta – ei enää vain asuntoa. Olennaista onkin, että asiakaskokemus ja käyttäjälähtöisyys nostetaan keskiöön ja tässä RAKLIn jäsenistöön kuuluvilla ammattimaisilla vuokranantajilla on keskeinen rooli suunnannäyttäjinä. Digitaalisuus taas luo tälle huikeat mahdollisuudet.

  Hyvä sanana määrittää paljon vuokrasuhteessa. On oltava hyvä vuokranantaja ja hyvä vuokralainen sekä toimittava hyvässä naapuruussuhteessa hyvän viestinnän keinoin. Vaikka toimintaympäristön muutokset myllertävät vuokrausta, antaa Hyvä vuokratapa vakaan pohjan vuokrasuhteelle. Ja jos ratkottavaksi tulee tilanteita, joiden osalta ei ole erikseen sovittu toimintatapoja, niin silloin Hyvä vuokratapa auttaa.

  Aija Tasa
  Hyvä vuokratapa -pienryhmän puheenjohtaja

  Hyvän vuokratavan laatimisessa ovat olleet mukana RAKLI ry, Suomen Vuokranantajat ry, Vuokralaiset VKL ry, Suomen Kiinteistönvälittäjät ry, Kuluttajaliitto ry, Suomen Kiinteistöliitto ry, Asukasliitto ry, Isännöintiliitto ry, Kiinteistövälitysalan Keskusliitto ry ja Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen edistäjät KOVA ry