• fi
 • en
 • Kesälomapuuhastelu hyvinvoinnin voimavarana

  Ajatukset harhailevat ja matkaavat järven rantaan punaisen saunamökin rappusille. Iso koivu varjostaa mukavasti. Aurinko paistaa ja saa järven pinnan kimaltamaan. Hyttysen ininä häiritsee, mutta vain hetken. Koko talven pölyyntynyt kirja narahtaa auki päästäen koiperhoset karkuun. Silmät lupsuvat kiinni lämmön hyväillessä kasvoja. On mukava vain olla ja kuunnella luonnon hiljaisuutta.

  Ajatukset jatkavat matkaansa tuon olotilan jälkeiseen aikaan, jolloin se alkaa. Armoton työleiri ja puuhastelu. Nurmikko on kasvanut reiteen asti ja vaatii leikkaamista. Kasvihuoneen tomaatit retkottavat tukemista huutaen. Sukulaiset pamahtavat mökin pihaan ja tuovat pitkopullaa, jotta saavat kahvia. Lapsilla on tylsää, ja on lähdettävä jonnekin. Vajakin näyttää lahoavan pihaan ja varjostava koivu pitää kaataa talven lämmikkeeksi. Grilli ja sauna pitää saada kuumaksi joka ilta. Toimistotyöläinen hymyilee ja huokaisee tyytyväisenä.

  Nyt pari päivää ennen loman alkua on mukava haaveilla ja suunnitella kaikenlaista. On ihana huomata, etteivät suunnitelmat sisällä sadepäiviä, excel-taulukoita tai sosiaalista mediaa. Niitäkin tulee, mutta hiukan vähemmän kuin talven aikana – toivottavasti – ja excel-taulukkokin on vain tikkakisojen tulosten seurantaan. Sadepäivät jopa antavat meille mahdollisuuden levätä hyvällä omallatunnolla. Ehkäpä jopa maltamme olla poissa tietokoneelta ja tuijottaa vaikka vain tuota sadetta.

  Pakko ei tietenkään ole puuhastella, lukea tai pelata edes aurinkoisena päivänä. Erityisesti pari päivää vaakatasossa sohvalla, sängyssä tai aurinkotuolissa loman aluksi, satoi tai paistoi, ei ole huono alku lomalle. Takana on työntäyteinen kevät ja tarvitsemme ensin lepuutusta voidaksemme puuhastella jotain, joka saa meidät voimaan paremmin ja keräämään intoa syksyyn. Aivojemme tulee saada levätä, jotta loman jälkeinenkin elämä onnistuu. Pieni työarjesta eroava puuhastelu tekee niille varmasti hyvää siinä missä täysi lepokin. Puuhastelu saa meidät nukkumaankin paremmin, ja lepomäärä kasvaa. Pelkkä ajatuskin tästä saa pingotuksen liestymään, sydämen lyömään tasaisemmin ja hartiat takaisin omille paikoilleen. Vanne lakkaa kiristämästä. Loma on kulman takana ja ajatukset karkaavat taas punaisen saunamökin rappusille.

  Pingotusvapaata ja levontäyteistä puuhastelulomaa kaikille! Nähdään taas syksyllä virkeänä.