• fi
 • en
 • Jätä egosi narikkaan ja muita LEAN-viisauksia

  Lean-filosofian perusajatukset: ihmisen arvostus, arvon tuotto ja hukan vähentäminen kirkastuvat päivä päivältä kaikkialla maailmassa. Takana ovat sekä kotimainen että amerikkalainen LCI-konferenssi, IPT2-hankkeen tulosseminaari ja monta käytäväkeskustelua aiheesta. Niistä kaikista huomaa, että innostus uudella tavalla tekemiseen on maailmanlaajuisesti korkealla, ja mietimmekin, miksi emme ole ennen tehneet näin.

  Mistä piireissä tällä hetkellä sitten kohistaan?

  Vastaus yhdellä sanalla sanoen on: Meistä! Ennenkin ihmiset ovat tehneet alallamme pääasiallisesti työt, mutta nyt olemme pääsemässä ulkokehältä sisäkehälle. Ihmiset ovat nousseet prosessien edelle ja yhteistyöhön panostetaan entistä enemmän. Kunnia on oikeasti menossa niille, joille se kuuluu ja kaikki viimeistäkin työntekijää myöden halutaan aidosti mukaan.

  Ihminen edellä – kolme muutosta aikaisempaan

  Ihmisen arvostus on ollut esillä jo aikaisempinakin vuosina, mutta tänä vuonna erityisesti kolme asiaa nousevat esiin:

  1. Jätä egosi narikkaan
  2. Anna ääni kaikille
  3. Perehdyttäminen

  Jätä egosi narikkaan – tule omana huomaavaisena itsenäsi. Asenteena on oltava: kenenkään ajatukset eivät ole toisen ajatuksia huonompia ja olemme kaikki tasa-arvoisia. Meillä on kaikilla oikeus mielipiteisiimme, mutta olemme myös vastuussa siitä, että kunnioitamme toisiamme ja toistemme ajatuksia sekä osaamista. Yhteistoiminta nollautuu varmasti, jos poljemme toisiamme maanrakoon koko ajan.

  Anna ääni kaikille – kaikilla tulee olla oikeus sanoa omat ajatuksensa. Suulaat tai rohkeammat eivät saa viedä tilaa ujommilta, vaan tilaa on annettava kaikille. Hiljaisempia ja ujoimpia ei saa sivuuttaa, vaan he voivat kaivata rohkaisua, tai vain odottavat vuoroaan, sillä sanottavaa heilläkin varmasti on ja siihen pitää olla mahdollisuus. Pelkkä kunnioittava asenne ei kuitenkaan riitä, vaan meidän tulee luoda psykologisesti turvalliset puitteet ja ilmapiiri, jossa kukin uskaltaa sanoa asiansa ääneen ja tulee kuulluksi. Luottamus on tärkeämpi arvo kuin luulemmekaan.

  Perehdyttäminen – otetaan uudetkin mukaan. Me kaikki ansaitsemme tulla tasavertaisiksi joukkuepelaajiksi, mutta emme voi onnistua siinä, jos meille vaan kerrotaan ”hei kaikki, tässä on Make, Make sano hei kaikille”. Meidät tulee vetää kunnolla mukaan, mutta ei vain esimerkiksi fyysiseen työmaahan tai projektin aikatauluun, vaan osaksi joukkoa ja lean-filosofiaa, sekä yhdessä sovittuja pelisääntöjä.

  Näin tänä vuonna. Mistähän ensi vuonna kohistaan?