• fi
 • en
 • Rakennuttaminen 2024 -tapahtuman osallistujamäärä rikkoi ennätyksiä

  Ennätysmäärä rakennuttamisen ammattilaisia osallistui tänä vuonna Rakennuttaminen 2024 -tapahtumaan Tampere-talolle. Tuttuun tapaan luvassa oli taas tuhti tietopakkaus ajankohtaista asiaa muun muassa lainsäädännöstä, suhdannetilanteesta, vähähiilisestä rakentamisesta ja tekoälyn hyödyntämisestä. Kuten osallistujamäärä kertoo, Rakennuttaminen 2024 on vakiinnuttanut paikkansa alan ykköstapahtumana, joka vuosi vuodelta houkuttaa yhä useampia alan ammattilaisia.

  Valtiovallan tervehdyksen Rakennuttaminen 2024 -tapahtumaan toi ympäristöministeriön kansliapäällikkö Juhani Damski. Ministeriössä on käynnissä useita lainsäädäntöhankkeita, joilla on merkittävä vaikutus kiinteistö- ja rakentamisalaan. Näitä ovat muun muassa rakentamislaki, alueidenkäyttölaki ja yhden luukun palvelujen lainsäädäntöhanke. Myös EU:ssa on valmistelussa iso määrä kokonaisuuksia, joihin alan tulee varautua.

  Rakentamisen suhdannetilannetta avasi Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju. Kangasharjun mukaan suhdannetilanne on paranemaan päin, vaikka taantuman talvea eletään vähän joka puolella – Euroopassa selvemmin kuin Yhdysvalloissa. Aika voisi olla myös otollinen taklata uudella tavalla julkisen talouden velkaantumista.

  ”Meillä on käsillä poikkeuksellinen vaihe, sillä ensimmäistä kertaa taloushistoriassa talous porskuttaa, vaikka korkoja nostetaan. Talous ei kuuntele keskuspankkeja. Ei tule kriisiä, romahdusta tai lamaa. Nyt ei ole tarvetta elvytykselle”, totesi Kangasharju.

  Lähitulevaisuudessa Kangasharju näkee niin mahdollisuuksia kuin globaaleja uhkia, joilla voi toteutuessaan olla isokin vaikutus talouteen. Mahdollisuuksia hän näki teknologian kehittymisen ja erityisesti tekoälyn tulemisen myötä.

  Kestävä kehitys on hyvää liiketoimintaa

  Vastuulliseen rakennukseen liittyy monia suoria hyötyjä, jotka vaikuttavat rakennuksen arvoon. Näin totesi NREPin vastuullisuuspäällikkö Victor Holmqvist puheenvuorossaan.

  Holmqvistin mukaan vähähiilistä rakentamista edistäviä ratkaisuja on markkinassa koko ajan enemmän. Tyypillisesti käytössä on jo erilaiset laskentamenetelmät ja optimoidut suunnitteluratkaisut, mutta lähivuosien aikana suurempaa muutosta on vielä tulossa, kun paikallinen energiantuotanto monipuolistuu ja esimerkiksi hiilidioksidin talteenotto ja varastointi kasvaa.

  Rakennuttaminen -tapahtumassa palkitaan myös vuosittain Vuoden rakennuttaja ja Vuoden rakennuttajakonsultti. Tänä vuonna jaetaan myös tunnustus Rakennuttamisen kehittäjälle.

  Lue lisää uutisiamme