• fi
 • en
 • Marika Latvala: Vuosi Elinvoimaa lähiöihin -klinikasta – Mitä kuuluu Pansio-Pernoon?

  Vuosi sitten päättyi Turussa Elinvoimaa lähiöihin -klinikka. Klinikan tuloksena loimme kaupunkivetoisen 8 askeleen prosessin yksinkertaisine työkaluineen lähiöiden kehittämiseksi. Lisäksi innovatiivinen porukkamme tuotti Turun kaupungin käyttöön ja sovellettavaksi kuusi erilaista kehityshanketta, joilla saataisiin luotua elinvoimaa Pansio-Pernon suuralueelle.

  Ovatko tulokset saaneet siivet? Teimmekö loistavan pöytälaatikkoharjoituksen? Onko viime keväänä alkanut positiivinen pöhinä lakannut? Nämä ja monet muut kysymykset mielessä lähdin Turkuun tilannetta katsastamaan.

  Yhdessä Turun kaupungin aluetyönkehittäjä Katri Arnivaaran kanssa kävimme läpi, missä mennään ja kuinka klinikan tulokset ovat heille olleet avuksi. Tiesin jo monesta muusta vuoden aikana olleesta lähiötapahtumasta ja -seminaarista, että Katri on jatkanut työtä samalla innokkuudella kuin siihen osallistui klinikan aikanakin. Asiat ovat edenneet ja meno on kiihtynyt entisestään sitten viime näkemän.

  Katrin mukaan itse 8-askelinen prosessi on osoittautunut käyttökelpoiseksi ja siihen liittyviä työkaluja on sovellettu käytäntöön. Prosessi on luonut hyvän pohjan kehittää lähiöitä ja niihin liittyviä verkostoja entisestään. Myös osallistujien muodostamaa verkostoa ja saatuja kontakteja on hyödynnetty asioiden eteenpäin viemisessä, eikä työhön ole ryhdytty yksin.

  Prosessien ja verkoston hyödyntämisen lisäksi tuloksena saadut kuusi toimenpidettä: 1) Alueen sydämen käynnistys, 2) Taidelähtöinen menetelmä, valotaideteos, 3) Positiivinen viestintä ja imago, 4) Aktiivisuus-/tapahtumaväylä, 5) Asumisneuvonnan käynnistäminen, ja 6) Bryggman 2 -alueen kaavoitus, ovat lähteneet hyvin matkaan.

  Turun päivänä 17.9. julkistetaan Lentomajakkaan tehty alueen sydämeksi muodostunut valotaideteos ja pidetään isot kyläjuhlat. Erilaiset tapahtumat ovatkin nostaneet Pansio-Pernon alueen imagoa. Jopa media näyttää innostuneen niistä ja on luonut omalta osaltaan alueelle positiivista nostetta.

  Myös alueen asukkaat ovat aktivoituneet ja halu tehdä alueesta hieno paikka asua on kova. On väläytelty jopa halua saada paikasta Helsingin Kalliota muistuttava rustiikki, taiteilijoiden suosima alue. Tämä näkyy myös tapahtumaväylällä, joka on virallisesti määritetty ja sen tarkoitus on kutsua kaikkia muitakin kuin alueen asukkaita keräämään luontokokemuksia ja sen varteen on tulossa erilaisia taidetapahtumia.

  Myös tapahtumaväylän lähistöllä sijaitseva ratsastusreitistö tullaan yhdessä paikallisen ratsastusseuran kanssa kunnostamaan, ja mikäli intoa ja puhtia riittää, nähdään alueella ensi keväänä keppihevoskisojakin. Sitä ennen kuitenkin onki viuhuu vihdoinkin uudelta pienen meriyhteyden avaavalta onkilaiturilta, jonne johtavat kulkureitit asukkaat tulevat itse siistimään ja parantamaan. Lisäksi asumisneuvontaa on lisätty yhteistyössä TVT Asuntojen kanssa. Ja kaiken tämän komean päälle Bryggman 2 -omakotialueen kaavoitus on aloitettu – mahtavaa!

  Pöhinää siis on edelleen, tulokset ovat saaneet siivet ja jatkoa on luvassa. Me RAKLIssa emme voi kuin ihastuneina rohkaista muitakin kaupunkeja ottamaan klinikalla kehitetyn 8 askeleen prosessin käyttöön, ja sitä kautta luomaan verkostoja sekä konkreettisia toimenpiteitä lähiöiden kehittämiseksi. Pieni opintomatka Turkuun ei ole hullumpi idea sekään.

  P.S Huhujen mukaan tulokset ovat hyödyttäneet muitakin osallistujia ja niitä, joita ne eivät ole vielä palvelleet, auttaa pieni kertaus aiheeseen:
  Elinvoimaa lähiöihin -klinikan tulosraportti