• fi
 • en
 • Marika Latvala: LOMA – aika rentoutua, reissata ja hoitaa pari pikku projektia

  Olen kuullut, ja taisi siitä olla jokunen aika sitten uutisissakin, että lehmien päästessä talven jälkeen laitumille, on siinä riemu rajaton ja ryminä verraton. Karmit kaulassa mennään. Vuosien mittaan olen kiinnittänyt huomiota myös siihen, mitä tapahtuu, kun työläinen tiedostaa lähestyvän kesäloman. Suurin ryminä ja vallattomuus astuvat esiin jo ennen kuin loma on alkanut. Pitää saada pöytä puhtaaksi, jotta voi sitten lomalla rentoutua ja ennen kaikkea loman jälkeen muistella, mitä tulikaan tehtyä. Elokuun ensimmäinen ja toinen viikko on jo innoissaan täytetty kaikella, minkä sinne voi siirtää.

  Itse lomalle suurin osa siirtyy sitten hyvin rauhallisesti ja verkkaisesti. Moni ei jaksa kovin ryminällä astua työpaikan ovesta ulos. Viimeistään tuossa vaiheessa todetaan, että loma on ansaittu ja tarpeen. Loman ensimmäiset päivät ovat ihania. Saa herätä ilman herätyskelloa ja juoda laiskasti kahvia. Olla vain, kuten pitääkin. Sitten tulee se pikkuinen muistuttaja olkapäälle ja sanoo: ”Ei lomalla passaa ihan jouten olla, ota se kirja mukaasi ja siirry junaan, lähde reissuun, tee jotain.” Ja mehän teemme, sillä sehän on työläisen tapa rentoutua. Tehdä jotain, mitä ei yleensä tee talven aikana tai ei edes ehdi tehdä. Työlista on usein pitkä, mutta toivottavasti mukavakin.

  Monelle meistä tuo tekeminen on pari pientä projektia mökillä tai kotona. Maalataan seiniä, rakennetaan saunatupaa, kaivetaan routinutta pihaa uuteen uskoon tai muuten vain rakennetaan timpurinkynä viuhuen jotain. Rakentajan veri virtaa kohisten paperinpyörittäjänkin suonissa. Viikon jälkeen on mukava herätä viileään aamuun kukon kanssa yhtä aikaa ja ruveta töihin. Ja saahan niin tehdä. Pääasia on, että kännykkä unohtuu salkkuun ja tietokone katoaa sohvatyynyjen väliin, eikä nouseminen tunnu pakolta.

  Tuossa rentoutuessamme ja puuhastellessamme unohdamme usein, että pienikin rakennusprojekti on projekti. Siinä saa innovoida ja innostua, mutta on syytä muistaa kiinnittää huomiota myös työturvallisuuteen, kosteudenhallintaan, laatu- ja ympäristöasioihin, aikatauluhallintaan ja muutamaan muuhunkin juttuun. Kaikkea ei pidä eikä tarvitsekaan ottaa kauppakeskuksen päälle rakennettavana 27-kerroksisena asuintaloprojektina. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että kastunut villa voi aiheuttaa ongelmia jatkossa pienessäkin mittakaavassa, leikkimökin katoltakin pudotessaan voi satuttaa itsensä ja maalit ovat vaarallista jätettä. Puhumattakaan allianssin muiden osapuolten, erityisesti loppukäyttäjien tyytymättömyyden aiheuttamista tuskaisista hetkistä ja mykkäkoulusta.

  Siispä hoidetaan nuo pari pikku projektia niin, että ne ovat alusta loppuun asti mukavia, rentouttavia ja turvallisia. Laaditaan vielä aikataulut niin, että sadepäivänä voi siirtää kukon herättämään vähän myöhemmin tai viettää päivän kuumimpana hetkenä siestaa vain laiturin nokassa tai viedä perheen jäätelölle ilman kiirettä. Ja tietenkin ladataan ne akut niin, että työnantaja voi tyytyväisenä katsella enemmän kuin pari ensimmäistä viikkoa uutta tarmoamme. Loman hyvien muistojenhan pitää riittää taas seuraavaan lomaan.

  Kevein askelin lomalle lompsien RAKLIn väki toivottaa kaikille rentouttavaa kesää ja loistokkaita pikku projekteja!