• fi
 • en
 • Vuokra-asuminen on tutkitusti mainettaan parempi

  Toteutimme viime syksynä mielikuvatutkimuksen vuokra-asumisesta ja vuokranantajista. Jos tutkimuksen tuloksia katsellessa tuli myönteinen fiilis, niin sitä oli myös kyselyyn vastanneille kokemus vuokra-asumisesta. Nimittäin niillä vastaajilla, joilla oli kokemusta vuokra-asumisesta viimeiseltä viideltä vuodelta, lähes 80 prosentilla oli positiivinen näkemys vuokra-asumisesta. Kaikista kyselyyn vastanneista 65 prosenttia ilmoitti yleisen mielikuvan vuokra-asumisesta olevan positiivinen tai erittäin positiivinen.

  Helppous ja vaivattomuus. Niitä vastaajat arvostivat erityisesti vuokra-asumisessa. Vuokralla asuminen tarjoaa vapautta, jota moni muu asumismuoto ei pysty antamaan. Vuokra-asujaa eivät kuormita huolto- tai remonttityöt ja asunnon vaihtaminen on joustavampaa, jos elämäntilanne sitä vaatii.

  Yhä useampi ammattimainen vuokranantaja tarjoaa lisänä palveluja, jotka tekevät arjesta sujuvampaa. Kuten yhteisautot- tai pyörät, Postin automaatit tai erilaiset modernit yhteiskäyttötilat esimerkiksi kuntosalin muodossa.

  Vanhakantainen ajatus siitä, että vuokra-asuminen on omistusasumiselle kakkosvaihtoehto, tulisi unohtaa. Tutkimus osoitti, että keskeisin syy, miksi asukas asuu vuokralla, on sen sopivuus omaan elämäntilanteeseen. Siksi on hyvä, että meillä on asumisessa tarjota vaihtoehtoja eri elämänvaiheisiin eikä mikään niistä ole toista parempi tai huonompi.

  Ammattimaisen vuokranantajan valitsisi lähes puolet

  Ammattimainen vuokranantaja nähdään tutkimuksen mukaan luotettavana, laadukkaana ja osaavana. Ansaitusti, sanoisin. Lähes puolet tutkimukseen vastanneista, 47 prosenttia, vuokraisi asunnon mieluummin ammattimaiselta vuokranantajalta kuin yksityiseltä vuokranantajalta. 28 prosentille vastaajista ei ole merkitystä kummalta asunnon vuokraa.  

  RAKLIn vuokra-asuntotoimijoilla on yli 200 000 asuntoa omistuksessaan. Heillä on halu ja taito kehittää vuokra-asuntomarkkinaa ja samalla luoda asukkaiden arkeen asumisen helppoutta ja sujuvuutta. Siksi esimerkiksi palveluiden kattavuus, vuokrauksen helppous sekä asuntojen ylläpito ja huolto liitetään vahvasti juuri ammattimaisiin toimijoihin.

  Tutkimus toteutettiin kuluttajapaneelitutkimuksena syksyllä 2021 ja siihen vastasi 1000 henkilöä. Tutkimuksen teki Innolink Oy RAKLIn toimeksiannosta. 

  Mielikuvatutkimus vuokra-asumisesta ja vuokranantajista:
  Yleinen mielikuva vuokra-asumisesta positiivinen tai erittäin positiivinen