• fi
 • en
 • Marika Latvala: Suosituksia ja toimenpiteitä jonoksi asti – FIAT leviää useaksi uudeksi jutuksi

  FIAT-klinikan suositusten julkaiseminen joulun 2016 alla herätti useammassa kuin yhdessä jäsenessämme kysymyksen: ”Mitä nyt?” Viimeistään syksyn aikana tehty tulosten esittelykiertue sai monet tiedostamaan, että entistä enemmän pitää tehdä kohtuuhintaisen asumisen mahdollistamiseksi. Tästä syystä muun muassa RAKLIn Asunnot-johtoryhmä ja Rakennuttaminen-toimikunta pureutuivat suosituksiin yhteiskokouksessaan. Sieltä nousseen pöhinän pohjalta kävimme pienemmällä porukalla läpi klinikan antamat suositukset ja loimme niiden alle toimenpiteitä.

  Viestinnässä korostamme kustannusten alentamisen osalta kahta asiaa: kokonaisuus koostuu pienistä puroista ja meistä jokaisen on melottava virrassa, jottei vene kaadu, vapaamatkustajia ei ole. Kukaan ei siis voi siirtää vastuuta muille eikä omien tekemisten vähättely ole tarpeen. Tätä sanomaa viestimme niin kauan ja vähän pidempäänkin, että jokainen ketjussa tietää kustannusten alentamisen olevan meidän kaikkien asia. ”Kaikkia osapuolia tarvitaan. Ei niin pientä asiaa, etteikö se vaikuttaisi.”

  Uudet tehtäväluettelot ovat olleet käytössä nyt jo jonkin aikaa. Niitä käytetään, mutta varmaa tietoa siitä, miten ne palvelevat osapuolia ja palvelevatko ne erityisesti asuntorakennuttamista, ei ole. Niiden kehitystyötä jatketaan, jotta käyttö edelleen vakiintuu ja mahdolliset epäkohdat saadaan täsmennettyä tai jopa poistettua. ”Kiven saa kengästä vain ottamalla sen pois.”

  Prosessien tehostaminen on alalla kovassa vauhdissa. Kahden viikon putkiremontti oli tovi sitten jokaisen huulilla. Tässä kohtaa meilläkin voidaan röyhistellä rintaa ja olla ylpeitä. RAKLI on ollut mukana ja jatkaa toimiaan leanin parissa, jotta yhä useampi tietäisi kuinka hukkaa voidaan vähentää ja tuottaa lisää arvoa asiakkaalle. Myös erilaiset yhteistyötä vahvistavat mallit, kuten IPT (Integroidut projektitoimitukset) ovat nousukiidossa. Ensimmäinen IPT-hanke oli menestys ja sen seuraaja IPT² jatkaa tuota hyvää työtä ja tiedon jakamista. ”Vierivä kivi ei sammaloidu.”

  Asuinhankkeiden tietomallinnuksen lisääminen ja olemassa olevien ohjeiden jakaminen yhä laajemmalle palvelee koko alaa. Tietomallinnuksen on jo todettu parantavan tiedon jakamisen lisäksi määrien laskentaa. Tällöin ne voidaan helpommin antaa urakkalaskennan pohjaksi. Uskomme nimittäin, että hinnoitteluriski pienenee ja kustannukset alentuvat, jos ja kun määrät ovat rakennuttajilla entistä tarkemmin tiedossa. ”Käytännöt kaikkien sovellettavaksi.”

  Ihan kaikkea ei ole säädelty lailla, vaikka se siltä usein alan keskusteluissa kuulostaakin. Osa asioista tulee kaavasta ja osa erilaisista ohjeista, jotka ovat vakiintuneet käytännöiksi. Kun yhdessä tiedostamme, mikä on vaatimus ja mikä ei, niin neuvotteluvaramme lisääntyy ja voimme yhdessä löytää kohtia, jotka ovat ”aina olleet näin”, mutta kukaan ei tiedä, miksi ja joihin voimme puuttua. ”Vanhaan ei ole pakko juuttua.”

  Kaavamääräysten kehittämiseenkin ehdimme jo mukaan! Olemme teettäneet kaavoituksen kustannuksista selvityksen, jonka tulokset kiertyvät mukaan keskusteluun eri foorumeilla. Vuorovaikutusta kaavoittajien ja kiinteistönomistajien kesken on tarpeen lisätä entisestään. Lisäksi RAKLI on mukana MRL:n kokonaisuudistuksessa. ”Vain vaikuttamalla voit voittaa.”

  Asumistarpeissa on eroja. Saunat ovat osalla varastoina. Kerhohuoneessa pidetään satunnaisia synttäreitä, mutta joku ei käy siellä koskaan. Kylpyhuoneeseen tehdään paikka pesukoneelle, vaikka taloyhtiössä on pesula. Asumista ei edelleenkään ole tarve räätälöidä jokaiselle asujalle erikseen, mutta on tarpeen tarkastella, mitä asian eteen voidaan tehdä, jotta kustannukset alenisivat. Tarvitaanko kaikkea asunto-/taloyhtiökohtaisesti vai voitaisiinko osa hoitaa asuinalueen palvelurakennetta muuttamalla? ”Yhteisöllisyyttä oman rauhan rajoissa.”

  Moneen toimenpiteeseen RAKLI voi yhdessä jäsentensä kanssa tarttua, mutta paljon on myös niitä, joihin tarvitaan muita mukaan. Esimerkiksi työmaapalveluiden osuus kustannuserosta oli Suomen ja Itävallan välillä niin suuri, että olemme hieman ihmeissämme, voiko se edes olla totta. Kukapa tämän tietäisi paremmin kuin urakoitsijapuoli, joten haastammekin RT:n pohtimaan ja selvittämään aihetta tarkemmin. ”Pimeässä eksyy helposti ilman kaveria.”

  Tästä on hyvä jatkaa. Ei muuten käy elo tylsäksi meillä eikä teillä! ”Hymyä huuleen, myötätuuleen!”

  Marika Latvala
  projekti-insinööri