• fi
 • en
 • Oletko pätevä myös paperilla?

  ”Etkö tiedä, kuka minä olen?” Olen tehnyt näitä hommia jo kolmekymmentä vuotta.” Etkö tiedä, mikä projekti se on. No se on yksi Suomen suurimmista projekteista. Ettekö voi soittaa suoraan suosittelijalle.”

  ”En epäile pätevyyttäsi, mutta sinun täytyy laittaa tuo kaikki paperille ja todistaa pätevyytesi lautakunnalle hakemuksella.” ”Ei, lautakunta ei ehdi soittaa kaikkien hakijoiden suosittelijoille.”

  Olen käynyt tämäntyyppisiä keskusteluita jotain kappaleita viimeisen puolentoista vuoden aikana, kun olen hoitanut RAKLIn puolesta FISEn Rakennuttajan pätevyyslautakunnan sihteerin tehtäviä. Toisenlaisiakin keskusteluita olen käynyt ja ilmassa on ollut paljon positiivista suhtautumista neuvoihin ja pätevyyden hakemiseen. Lisäksi olen tuntenut monesta hakijasta ylpeyttä. On ollut hienoa huomata, miten mahtavia nuorempia (RAP) ja vanhempia (RAPS) rakennuttajia meillä alalla on. Laatu ei ole ainakaan tekijöiden laadusta kiinni.

  Rakennuttajan pätevyyslautakunta arvioi pätevyytesi

  Halusin nostaa puhelinkeskustelun esiin selventääkseni pätevyyden hakemisprosessia ja lautakunnan tehtävää henkilön pätevyyden arvioijana. Rakennuttajan pätevyyslautakunta koostuu eri järjestöjen esittämistä edustajista, jotka toimivat lautakunnassa oman työnsä ohessa ja halusta tehdä työtä alan pätevyyksien eteen. He ymmärtävät rakennuttamistehtävistä ja niiden vaatimuksista sekä siitä, millainen on pätevä rakennuttaja, mutta he eivät tunne kaikkia Suomen rakennuttajia tai projekteja, vaikka haluaisivatkin. Heille on syntynyt kyky arvioida dokumenteista, täyttääkö hakija asetut pätevyysvaatimukset vai ei. Hienoa on, että lautakunta oppii jokaisen hakemuksen kautta lisää erilaisista hankkeista ja yhdessä kokouksessa syntyy tai uusiutuu parhaimmilla 30-40 pätevää rakennuttajaa.

  Lautakunta on yhdessä FISEn kanssa aikojen saatossa määrittänyt rakennuttajan pätevyydelle ja sen uusimiselle vaatimukset, joita päivitetään ja ajanmukaistetaan tarpeen mukaan. Ollakseen reilu kaikkia hakijoita kohtaan tulee lautakunnan arvioida kaikkia hakijoita näiden vaatimusten kautta. Arviointia varten on pyritty luomaan yhtenäinen linja, jota noudatetaan kokouksesta toiseen. Se, että joku tuntee jonkun, joka tuntee jonkun tai tietää jonkin projektin, on vain plussaa, mutta oman yrityksensä hakijoistakin kukin on jäävi päättämään.

  Todenna pätevyytesi dokumentein

  Olit sitten omasta mielestäsi kuinka pätevä tahansa, et voi sitä itse päättää tai puhumalla uutta pätevyyttä saada tai vanhaa uusia, vaan sinun tulee todentaa pätevyytesi kirjallisesti. Tehtäväsi on vakuuttaa dokumentein lautakunta rakennuttamistehtävien hallintakyvystäsi ja taidoistasi rakennuttaa kaikenlaisia ja kaikenkokoisia hankkeita itsenäisesti. Tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että olisit jo vetänyt yksin hankkeita, vaan että lautakunta katsoo pätevyyden myöntäessään sinulla olevan kykyä ja valmiuksia siihen. Pätevyyttä uusittaessa tulee lautakunnalle näyttää, että olet kehittynyt rakennuttajana kartuttamalla sekä kirjatietoa että käytännöntaitoja.

  Hyvin ja selkeästi laadittu hakemus ja sen liitteet ovat tarpeen. Mitä vähemmän on tietoa paperilla tai sitä joudutaan kaivamaan tai arvaamaan, sitä vaikeampaa on pätevyyttä arvioida. Aina tehtyjen dokumenttien pohjalta ei vain voi sanoa, onko henkilö pätevä vai ei ja joudutaan pyytämään kaikkia työllistävä lisäselvitys. Harmillisinta on, että vähäinen dokumentaatio saattaa johtaa väärinkäsitykseen ja oikaisuprosessiin ihan turhaan.

  Joskus edes hyvä dokumentaatio ei takaa pätevyyttä. Jos minä saisin päättää, antaisin pätevyyden jo sen perusteella, että hakija on tehnyt hakemuksensa kerralla kuntoon. Tämä ei valitettavasti ole pätevyysvaatimus, mutta kertoo hakijasta jotain. Kannattaa siis ehdottomasti käyttää aikaa hakemuksen tekemiseen.

  Paneudu ja kysy tarvittaessa

  Rakennuttajan pätevyys on osoitus siitä, että sinun osaamiseesi voidaan luottaa. Välillä työläältä tuntuva hakuprosessi on pieni ponnistus sen todentamisen eteen, että sinut voidaan nostaa toisten pätevien rakennuttajien joukkoon ja mahdollisuutesi kartuttaa työkokemustasi entistä haastavammissakin hankkeissa laajenevat.

  Hakemuspohja yhdessä pätevyysvaatimusten kanssa ohjaa sinua kohti oikeanlaista hakemusta, mutta pelkkä rasti ruutuun tehtävä se ei ole. Näillä vinkeillä pääset alkuun ja vauhtiinkin:

  1. Tutustu FISEn rakennuttajan pätevyysvaatimuksiin. Varmista, että perusedellytykset täyttyvät.
  2. Ota aikaa hakemuksen tekemiseen.
  3. Ole huolellinen ja paneudu asiaan.
  4. Kysy minulta neuvoja, jos jokin kohta mietityttää tai haluat vain varmistaa, menikö oikein.

  Syksyn kurssit alkavat, tentti on tulossa ja lautakuntakin kokoontuu taas pian. Siispä klikkaa itsesi pätevyyden maailmaan ja liity pätevien rakennuttajien joukkoon!