• fi
 • en
 • Lean-rakentamisen huipulle

  ”Päätettiin, että käytetään tätä uutta mallia tässä hankkeessa. Voihan sen jo luvata toimivan tehokkaammin ja lopputuloksen olevan laadukkaampi? No ei voi, kun vasta aloiteltiin kehitystyötä ja oli tarkoitus osia siitä kehittää tässä teidän hankkeessanne. …tiktok tiktok… Saimme huonoa palautetta hankkeesta eikä se mennyt toivotulla tavalla, joten malli on epäonnistunut ja lopetamme moisen touhun kokonaan. Miten niin, eihän hanke edes ollut kyseisellä mallilla tehty…”

  Tosielämän tarina muistui mieleeni joku aika sitten. Juttelimme lean-rakentamisesta ja yhteistoiminnallisuudesta sekä siitä, kuinka usein nämä yhdistetään allianssisopimusehdoilla tehtävän hankkeen toteuttamiseen ja tästä toteutusmuodosta tulee yhtä kuin lean-rakentaminen.

  Tästä päästään kahteen totuuteen: 1) Leanisti ja yhteistoiminnallisuutta hyödyntäen voi rakentaa, vaikka sopimusehtoina käytettäisiin YSEä. 2) On mahdollista, että yhden yhteistoimintaa sisältävän toteutusmuodon maine kärsii hyvänä toteutusmuotona, kun otetaan huonosti käyttöön leanin periaatteita ja yhteistoiminnallisia elementtejä muissa toteutusmuodoissa.

  Kerrataanpa hiukan KOROSTAEN:

  1. Allianssi on TOTEUTUSMUOTO, jonka pohjana ovat allianssiehdot ja -sopimus.
  2. Projektinjohtourakka tai jaettu urakka tai joku muu ns. perinteinen toteutusmuoto kehitysvaiheella on TOTEUTUSMUOTO, jonka sopimusehtoina käytetään YSEä.
  3. Molemmat noudattelevat lean-rakentamisen PERIAATTEITA ja TOIMINTATAPOJA sekä yhteistoiminnallisuus TOIMINTATAPANA tulee niissä esiin enemmän kuin perinteisissä toteutusmuodoissa,
  4. YSE-pohjainen toteutusmuoto on tässä keskustelussa ns. PERINTEINEN TOTEUTUSMUOTO ja sitä voi käyttää edelleen hankkeessa kuin hankkeessa. Kaiken ei tarvitse olla korostetun yhteistoiminnallista.

  Lyhyesti: Lean-rakentamisen periaatteita – kuten aikainen integraatio, yhdessä tekeminen, virtaustehokkuus, hukan vähentäminen ja arvonluonti sekä tarvittava osaaminen oikeassa paikassa oikeaan aikaan – voi soveltaa eri sopimusehtoihin pohjautuviin toteutusmuotoihin.

  Ei pelkkää sanailua vaan oikeaa toimintaa

  Jotta oppisimme ja olisimme vahvempia, olemme Raklissa mukana toteuttamassa yhdessä Visonin kanssa jo neljättä Integroidut projektitoimitukset -hanketta (IPT4). Hankkeentavoitteena on oikeissa hankkeissa testata lean-rakentamisen periaatteita ja työkaluja, sekä kouluttaa toimijoita yhteistoiminnallisuuteen. Hankkeen kärkijoukkona toimivat tilaajat, mutta mukana on myös testihankkeiden palveluntuottajia ja urakoitsijoita.

  Lisäksi olemme perustaneet Raklin jäsenistä koostuvan lean-rakennuttamisen ohjausryhmän ja verkoston (=rakennuttamisen teemaverkosto, linkki teemaverkostoihin). Ohjausryhmä suunnittelee ja toteuttaa yhdessä allekirjoittaneen kanssa erilaisia vierailuja eri kohteisiin, joissa on toteutettu leanin periaatteita tai käytetty jotain siihen perustuvaa työkalua tai menetelmää. Vierailuilla kuullaan teoriaa sekä nähdään käytännön toteutusta ja jaetaan kokemuksia ja hyviä käytäntöjä.

  Eikä siinä vielä kaikki, allekirjoittanut sekä IPT4:n osalliset tilaajat on kutsuttu mukaan RAIN3-hankkeen kehitystyöhön. Kyseessä on Visonin koordinoima palveluntuottajille kohdistettu hanke, joka ratkoo myös yhteistoiminnallisuuteen liittyviä haasteita testauksen ja kouluttamisen kautta.

  To the moon and back – Terveiset LCI New Orleansista

  Erilaisten meneillään olevien kehityshankkeiden lisäksi Rakli on mukana suunnittelemassa LCI Finlandin vuosittain järjestämää Lean Construction Congressia Suomessa. Tuo kaksipäiväinen tapahtuma pitää sisällään terveisiä muista maista, mutta ennen kaikkea se kertoo meille mitä olemme itse lean-rakentamisen saralla saaneet aikaan ja mihin suuntaan olemme menossa. Huikeaa menoa, sen voin sanoa sitä enempää erittelemättä!

  Olemme myös jo muutamana vuotena olleet osana suomalaista delegaatiota Yhdysvaltain LCI-konferenssissa, joka pidettiin tänä vuonna New Orleansissa.

  Tähän loppuun onkin hyvä mainita sieltä pari huomiotani:

  1. Vaikka kyseessä onkin Yhdysvaltojen kaltainen edelläkävijämaa, ei pikkuisen Suomen tarvitse lainkaan hävetä osaamistaan.
  2. Omistajan rooli muutoksentekijänä ja rohkeana ensiaskelten ottajana on iso, ja se näkyy aikaisempaa enemmän seminaarin ohjelmassakin. Edelleen tarvitaan omistajien ja rakennuttajien panostusta.
  3. Ihmisten kunnioittaminen ja tekijöiden hyvinvointi noussut tärkeimmäksi tekijäksi: a) Työkalujen tulee tukea työntekijöitä, ei päinvastoin; b) hukkaa pienemmäksi, mutta ei työntekijöiden kustannuksella.
  4. Paljon löytyy erilaisia ja eri tehtävään digitaalisia työkaluja ja menetelmiä, joista esimerkiksi last planner toistuu esimerkkihankkeissa. Tahtituotantoa ei niin usein menetelmänä mainita kuin meillä.

  Lean-terveisin,
  Marika