Tilaa elämälle

Aija Tasa: Tuoretta tietoa asuntomarkkinoilta

15.01.16 / Tasa Aija

PTT julkisti eilen alueellisen asuntomarkkinaennusteen, jonka ohjausryhmään kuulun. Tilanne on melko stabiili: vuokrat nousevat noin 3 prosentin vuositahtia ja kysyntä ylittää kasvukeskuksissa, etenkin pääkaupunkiseudulla, tarjonnan. Asuntomarkkinat polarisoituvat voimakkaasti ja haasteet ovat melkoiset. Miten mahdollistamme työn perässä muuttamisen ja tarpeita vastaavan kodin elämäntilanteesta riippumatta?

Erittäin monella suomalaisella suurimmat asumisen murheet liittyvät asumisen kustannuksiin. Vuokrat ylittävät maksukyvyn, eikä taloudellinen tilanne mahdollista asuntolainan saamista. Taantuvilla paikkakunnilla taistellaan enenevässä määrin senkin kanssa, ettei omistusasuntoja saa kaupaksi. Kasvukeskuksissa tuotannon lisääminen on yksi tehokas tapa parantaa markkinoiden toimivuutta ja tähän näyttää nyt onneksi olevan kiitettävästi tahtoakin. On erittäin tärkeää, että valtio ja kaupungit saavat kevään aikana solmittua kunnianhimoiset MAL-sopimukset, jotta tontteja asuntotuotantoon riittää. Niiden saatavuudella ja hintatasolla kun on suora vaikutus asumiskustannuksiin. Tahtoa pitää löytyä sekä kuntien että valtion edustajilta.

ARA-tuotannon pitäisi olla se kohtuuhintainen vaihtoehto ja sitä se toki kalleimmilla paikkakunnilla selkeästi vielä onkin, mutta lainajärjestelmän kehittäminen on välttämätöntä. Esimerkiksi sen takapainotteisuus on pommi, joka lähivuosina varmasti räjähtää. Ylläpitokustannukset nousevat vuosi vuodelta ja muutaman kymmenen vuoden ikäisiä taloja on myös pakko peruskorjata. Jo nämä yksistään johtavat vuokrien kohoamiseen. Kun päälle lisätään vielä järjestelmän valuvirheestä johtuva pääomakustannusten merkittävä nousu, joka hankalasti ajoittuu juuri samaan aikaan merkittävien korjaustarpeiden kanssa, on taloudellinen yhtälö mahdoton. Mielestäni ei ole muuta vaihtoehtoa kuin uudistaa tukijärjestelmä, jotta se palvelisi alkuperäistä tarkoitustaan.

Oman lisänsä asuntomarkkinatilanteeseen tuovat turvapaikanhakijat. PTT arvioi, että oleskeluluvansaajille tarvittaisiin noin 5000–7000 asuntoa. Julkisuudessa on jo väläytelty muuttotappiopaikkakunnilla tyhjillään olevia vuokra-asuntoja ratkaisuna tilanteeseen, mutta tämä ei välttämättä ole pidemmän päälle kestävä ratkaisu. Maahanmuuttajilla olisi hyvä olla asuinpaikka, jossa he voivat rauhassa kotiutua, työllistyä ja luoda sosiaalisen verkoston. Prosessin onnistuminen on sekä Suomen että tänne tulijoiden etu.

Haasteita riittää kaikkien asuntomarkkinoilla toimivien ratkaistavaksi. On hyvä, että keskustelua aiheesta käydään nyt paljon ja meillä on tekemisen meininki. PTT:n julkaisu on yksi hyvä tietolähde jatkotoimien pohjaksi.

PTT:n asuntomarkkinaennuste: Asuntojen hintakehitys vaisua, vuokramarkkinoilla kysyntäpaineita

Ota kantaa. Lähetä oma kommenttisi.

Nimi/nimimerkki:
Otsikko:
Kommentti:
 Lähetä